tanker
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Sven Hansche


Državna naftna kompanija Venecuele, PDVSA, nedavno je počela da koristi tankere koji plove bez radara kako bi se neprimetno snabdevala Kuba, njenom najbližem političkom savezniku. Ovo je postalo neophodno zbog smanjenja flote državnih brodova koji su tradicionalno pokrivali rutu između ove dve zemlje. Dokumenti kompanije za praćenje brodova otkrivaju ovu novu strategiju snabdevanja koja je postala potrebna usled neredovnog održavanja nekih brodova, kao i zbog pojave Meksika kao novog snabdevača Kube.

Flota pod sankcijama SAD-a plovi bez osiguranja zapadnih kompanija

Važno je napomenuti da je veliki deo flote naftnih tankera u vlasništvu Venecuele i Kube pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, što značajno ograničava njihova putovanja. Međutim, ova sankcionisana flota ipak plovi bez osiguranja zapadnih kompanija i šalje lažne signale o svojoj lokaciji kako bi prikrila svoje kretanje. Ovi tankeri često istovaruju energente na Kubi, pri čemu šalju lažne signale kako bi izgledalo kao da se nalaze na nekoj drugoj lokaciji unutar karipskog arhipelaga.

Novi izazovi u snabdevanju Kube i Venecuele sirovom naftom

Ova nova strategija snabdevanja Kube sa sobom nosi brojne izazove i komplikacije, kako u logističkom, tako i u političkom smislu. Venecuela se suočava sa potrebom za modifikacijom pomorskih ruta kako bi obezbedila sigurne isporuke sirove nafte Kubi, dok istovremeno mora da se nosi sa ograničenjima i sankcijama koje nameću Sjedinjene Američke Države.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading