Džulijan Asanž
Foto: Printscreen/printskrin/Jutjub


Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, doputovao je na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država na Severnim Marijanskim ostrvima, gde bi trebalo da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži. Prema informacijama Rojtersa, Asanž bi sutra trebalo da postigne dogovor sa američkim pravosuđem, pristajući da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane. Ovaj sporazum bi mogao da mu omogući povratak u Australiju.


Povratak u Australiju nakon dugogodišnje borbe protiv izručenja

Vikiliks je danas saopštio da je Asanž napustio britanski zatvor i odleteo iz Velike Britanije nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi trebalo da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži. Ovo predstavlja preokret nakon dugogodišnje borbe protiv izručenja. Asanž je prvi put uhapšen u Britaniji 2010. godine na osnovu evropskog naloga za hapšenje zbog optužbi za seksualne zločine u Švedskoj, koje su kasnije odbačene. Nakon toga je pobegao u ambasadu Ekvadora gde je proveo sedam godina kako bi izbegao izručenje. Ipak, 2019. godine je izvučen iz ambasade i zatvoren, te se od tada borio protiv izručenja u Sjedinjene Države.


Očekivanja da Asanž postigne sporazum sa američkim pravosuđem predstavljaju značajan preokret u njegovom slučaju. Ova vest izazvala je pažnju javnosti nakon godina napetosti i izazova koje je Asanž prošao boraveći u ambasadi Ekvadora i kasnije u britanskom zatvoru. Sada, potencijalni dogovor sa američkim pravosuđem otvara nove perspektive za Asanža, koji bi mogao da se vrati kući u Australiju nakon ovog dugog i kontroverznog perioda.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading