REVIZORSKI SUD OTKRIVA: EU nespremna za gasnu krizu, posledice katastrofalne!
Foto: EPA/Lex van Lieshout


Evropski revizorski sud (ECA) nedavno je objavio izveštaj koji ukazuje na nedovoljnu spremnost Evropske unije za predstojeću gasnu krizu. Iako su uvedene mere kako bi se smanjila zavisnost od ruskih energenata, ECA ističe da postoji nedostatak koordinacije i jasne strategije.

Uticaj ruske vojne operacije u Ukrajini

Problemi u snabdevanju energentima počeli su 2022. godine kada je Rusija, dotadašnji najveći snabdevač gasom, smanjila isporuke goriva zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ova situacija navela je Evropsku uniju da hitno uvede zajedničku politiku punjenja skladišta gasa i smanjenja upotrebe, kao i zajedničku kupovinu ovog energenta.

Rezultati koordinacije Brisela i članica EU

Izveštaj revizora ističe da je koordinacija između Brisela i članica EU rezultirala stvaranjem novih ruta snabdevanja gasom kako bi se izbegle nestašice. Takođe, obaveza zemalja članica da popune 90% skladišta gasa pre zime doprinela je stabilnosti tržišta. Međutim, i pored ovih aktivnosti, pitanje dostupnosti gasa i dalje nije adekvatno rešeno, posebno imajući u vidu značajan porast cena.


Revizori su identifikovali nekoliko nedostataka u evropskim pripremama za krizu snabdevanja, uključujući činjenicu da šest zemalja EU zadržava opciju da u hitnim slučajevima prekine isporuku gasa svojim susedima. Takođe, istaknuto je da je Komisija već 2014. godine bila svesna da će prestanak dopremanja ruskog gasa imati značajan uticaj na cene, ali nije adekvatno rešila uticaj ovih efekata na potrošače i industriju.

Iako se oslanjanje EU na Rusiju smanjilo sa 45% ukupnih isporuka gasa u 2021. na oko 15% prošle godine, izveštaj revizora ističe da i dalje postoji značajna zavisnost. Pitanje energetske bezbednosti Evrope postaje sve aktuelnije, posebno imajući u vidu planirani završetak sporazuma o tranzitu ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine.

Kao što je navedeno u izveštaju, Evropska unija će morati da preduzme dodatne korake kako bi se adekvatno pripremila za predstojeću gasnu krizu i smanjila zavisnost od ruskog gasa. 

(rt.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading