Sergej Lavrov
Foto: AP/ussian Foreign Ministry Press Service

On je još jednom ponovio da Vašington neće uspeti da očuva hegemoniju u svetu, iako će SAD verovatno ostati jedan od svetskih centara. Takođe, savetovao je Ujedinjenim nacijama da se priviknu na multipolarnost, iako je i sam priznao da će to biti teško, jer tamo dominira Zapad.

"Čak i ako SAD ostanu jedan od svetskih centara, što će najverovatnije i biti slučaj, to uopšte ne znači da će svetski poredak biti takav da će u njemu centralno mesto imati SAD", objasnio je Lavrov.

Ministar je dodao da je želja administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da Rusiji nanese "strateški poraz" doživela krah, kao i neke druge težnje Vašingtona, koje se ne odnose samo na Moskvu. 

"Generalno gledano, težnje i trendovi koje pratimo u praktičnoj politici Bajdenove administracije nisu novi, bilo da se radi o idejama koji su doživeli krah da se nanese strateški poraz Rusiji ili prilično naivnoj želji da se istovremeno obuzdaju Moskva, Peking i sada Islamska Republika Iran. Stiče se utisak da vladajuće elite u Sjedinjenim Državama nisu izvukle pouke iz svojih brojnih spoljnopolitičkih i vojnih neuspeha poslednjih godina", izjavio je Lavrov.

On je poručio da je Moskva otvorena za dijalog sa Evropom na osnovu teritorijalnih realija, koje pišu u Ustavu Ruske Federacije. Dodao je i da su tvrdnje da bi se sukob prekinuo, kada bi se Ukrajina vratila granicama iz 1991. godine, smešne.

Lavrov je još poručio i da je potrebno obnoviti odnose sa Nemačkom, ali je istakao da sve zavisi od Berlina, te da Rusi "neće trčati ni za kim". 

Ministar je prokomentarisao i situaciju na Bliskom istoku. Upozorio je da postoji opasnost od širenja nasilja na Liban.

Takođe, Lavrov je najavio da postoji plan da se ponovo sazove sastanak Rusije, Indije i Kine, takozvanog "praroditelja" današnjeg BRIKS-a. Ova trojika se, kako kaže, više ne sastaje tako često, ali ne krivicom Rusije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading