komarac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Osijek je na samom vrhuncu najezde komaraca u ovoj sezoni, brojke pokazuju da je grad "u crvenom", pa je županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo izdao nove preporuke za sveobuhvatne tretmane zemlja–vazduh, izjavio je danas zamenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin, prenosi Index.hr.

Vulin je na konferenciji za novinare najavio da će se zbog promenljivog vremena i najavljenih meteoalarma u naredna dva dana tretmani najverovatnije početi u petak.

"Uskoro sveobuhvati tretmani"

"Sveobuhvatni tretmani zemlja-vazduh ići će čim vremenski uslovi to dozvole, prema sadašnjim prognozama će to biti od petka ujutru, kreće se od istoka prema zapadu", rekao je Vulin pojasnivši da će se u slučaju ranijih tretmana, ako padne kiša, samo uzalud potrošiti sredstva.

Tretmani će simultano krenuti na području opštine Erdut i dinamikom jutro-veče ići prema zapadu, a uz Osijek biće obuhvaćena administrativna područja opština Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci.

Vulin je izneo procenu da bi nakon tretmana bila suzbijena nova generacija komaraca, pa bi Osječani ostatak leta mogli biti relativno mirni. Zaključno s tretmanima najavljenim za naredne dane, ukupni trošak u borbi protiv komaraca iznosiće nešto manje od 850.000 evra.

"Dođu li novi vodeni talasi, osiguraće se dodatna sredstva"

"Imamo osiguranih 1,6 miliona evra, od čega su 800.000 sredstava Grada Osijeka, 600.000 osigurala je Vlada, a 200.000 Osječko-baranjska županija", podsetio je Vulin, dodavši da je dodatnih 312.000 evra za borbu s komarcima osigurano u budžetima susednih opština.

Istakao je da ukupni potencijal za borbu protiv komaraca u ovoj sezoni iznosi 1,912 miliona evra i najavio da će, dođe li do novih vodenih talasa koji će uzrokovati nove najezde komaraca, biti osigurana dodatna finansijska sredstva.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading