Džulijan Asanž
Foto: AP/Rick Rycroft (STF)

Na početku konferencije "Vikiliksa" obratila se Asanžova advokatica, koja je saopštila da se Asanž izjasnio krivim, da je odmah po sletanju razgovarao sa premijerom Albanezeom, zahvalivši mu što mu je spasao život. 

"Ovo je kriminalizacija novinarstva i presedan koji može da se koristi protiv ostalih medija", saopštila je ona.

Asanž nije razgovarao sa novinarima po dolasku u Kanberu, njegova supruga je objasnila da će govoriti kada bude mogao.

Džulijan Asanž

Rick Rycroft (STF)

 

 

"Džulijan je hteo da vam se svima zahvalim, ali morate da razumete kroz šta je prošao, treba mu vremena, molim vas da nam date prostora i privatnosti. Naša porodica ponovo treba da bude porodica pre nego što on bude govorio", poručila je njegova supruga Stela Asanž.

Kako je dodala, njenom suprugu sada treba vremena da se navikne na slobodu.

"Džulijanu treba vremena da se oporavi. Da se ​​navikne na slobodu. Neko ko je prošao sličnu stvar juče mi je rekao da sloboda dolazi polako. I želim da Džulijan ima prostor da polako ponovo otkrije slobodu", poručila je Stela.

Na pitanje da li će "Vikiliks" nastaviti da objavljuje, ona je poručila da je prioritet Džulijenov oporavak i da će on uvek braniti ljudska prava.

Džulijan Asanž

Rick Rycroft (STF)

 

 

Ona je pozvala medije da se ujedine i suprotstave ovom presedanu.

"Zato što utiče na sve vas. To utiče na vašu mogućnost da upozoravate javnost i bez straha objavljujete", zaključila je ona.

Čarter let VJT199 koji putuje sa Sajpana sleteo je na aerodrom u Kanberi u sredu uveče po lokalnom vremenu nakon šest sati putovanja.

Asanža su dočekali supruga Stela, otac Džon Šipton, kao i veliki broj pristalica i novinara. U njegovoj pratnji bili su ambasador Australije u SAD Kevin Rud, visoki komesar Velike Britanije Stiven Smit i njegova advokatica Dženifer Robinson.

Asanž je optužen za nezakonito pribavljanje i obelodanjivanje materijala nacionalne bezbednosti koji rasvetljavaju navodne američke ratne zločine. On se ranije danas izjasnio krivim po jednoj tački optužnice za zaveru radi dobijanja i širenja informacija o nacionalnoj odbrani na američkom sudu u Sajpanu, i osuđen je na pet godina – koliko je već i odslužio u londonskom zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem Belmarš.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading