Mark Rute podnosi ostavku
Foto: EPA/EPA-EFE/PHIL NIJHUIS


Na nedavnom sastanku u sedištu NATO-a u Briselu, ambasadori članica saveza odlučili su da imenuju holandskog premijera, Marka Rutea, za sledećeg generalnog sekretara. Ova odluka dolazi u kritičnom trenutku, sa pretećom opasnošću od rata u Ukrajini i neizvesnošću u vezi sa budućim stavom Sjedinjenih Američkih Država prema transatlantskom savezu.

Mark Rute će preuzeti poziciju 1. oktobra, nakon završetka mandata Jensa Stoltenberga. Ova odluka efikasno rešava pitanje imenovanja novog generalnog sekretara predstojećeg NATO samita u Vašingtonu sledećeg meseca. Selekcija generalnog sekretara se postiže konsenzusom svih članica, uz tradicionalnu praksu imenovanja evropskog lidera na ovoj poziciji.

Imenovanje Rutea postalo je formalnost nakon što je jedini konkurent, rumunski predsednik Klaus Iohannis, odustao od trke zbog nedostatka podrške saveznika. Rute je izrazio svoju spremnost da preuzme novu ulogu, ističući važnost saveza kao osnove kolektivne bezbednosti. Njegova kandidatura dobila je podršku ključnih članica NATO-a, uključujući Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku i Nemačku, iako su neke istočnoevropske članice izrazile početne rezerve.

Mark Rute je poznat po oštrom kritikovanju ruskog predsednika Vladimira Putina i nepokolebljivoj podršci Ukrajini. Kako preuzima ulogu generalnog sekretara NATO-a, suočiće se sa izazovom očuvanja podrške saveza Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom, istovremeno sprečavajući direktno uključivanje NATO-a u rat. Dodatno, moraće da se pozabavi potencijalnim povratkom Donalda Trampa u Belu kuću, imajući u vidu njegov skepticizam prema transatlantskom savezu i spremnost Sjedinjenih Američkih Država da pomogne drugim članicama u slučaju napada.


Jens Stoltenberg, aktuelni generalni sekretar, srdačno je pozdravio izbor Ruttea za svog naslednika, opisujući ga kao istinskog transatlantista, snažnog lidera i graditelja konsenzusa. Stoltenberg je izrazio poverenje da NATO ostavlja u sposobnim rukama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading