Nemačka
Foto: AP/Ebrahim Noroozi (STF)


Nemački kancelar Olaf Šolc izneo je danas važne informacije o dogovoru tri glavne centrističke grupe u Evropskom parlamentu. Prema njegovim rečima, Ursula fon der Lajen će postati šefica EP, a ovo jedinstvo je postignuto kako bi se omogućio brz rad evropskih institucija u teškim vremenima. Istakao je da građani očekuju efikasnost i rešavanje problema, a ne političke svađe oko raspodele mesta.

- Ne možemo sebi da dozvolimo da se 'razvlačimo' u ovim teškim vremenima. Građani ne očekuju svađu oko mesta, već brz rad evropskih institucija - rekao je on, prenosi Rojters.



U govoru u nemačkom parlamentu, Šolc je naveo da su se tri najveće grupe u EP složile i oko drugih ključnih pozicija. Tako će bivši portugalski premijer Antonio Kosta predsedavati sastancima nacionalnih lidera EU, dok će estonska premijerka Kaja Kalas preuzeti ulogu šefice spoljne politike EU. Ova složenost i jedinstvo ključnih grupa u EP predstavlja važan korak ka efikasnijem delovanju evropskih institucija.


Međutim, plan o podele prvih mesta u EU nije prošao bez kritika. Italijanska premijerka Đorđa Meloni izrazila je nezadovoljstvo ovim dogovorom, ističući da se time ignoriše uspeh desničarskih partija na nedavnim izborima za EP. Njena konzervativna partija "Braća Italije" nije deo nijedne od tri glavne grupe u EP, te stoga nije zadovoljna predloženim rešenjem.

Višestruke krize i gubitak poverenja u EU i nacionalne vlade

Šolc je u svom govoru istakao da su nedavni izbori za Evropski parlament pokazali da su višestruke krize, poput pandemije koronavirusa, ruske invazije na Ukrajinu i rata na Bliskom istoku, doveli do gubitka poverenja u EU i nacionalne vlade. Naglasio je da je neophodno obnoviti poverenje u Nemačkoj, Evropi i širom sveta, te da je ključno pružanje stvarnih rešenja umesto samo suprotstavljanja problemima, kao što su populisti.

- Moramo osigurati da poverenje ponovo poraste u Nemačkoj i Evropi, i u mnogim zemljama širom sveta. To znači pružanje stvarnih rešenja, a ne samo protivljenje problemima kao što su populisti - napomenuo je Šolc.
 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading