Eksplozija u magacinu baterija
Foto: Printscreen/printskrin/Jutjub


Uz užasne scene koje su zabeležene, eksplozija baterija u fabrici Hwaseong u blizini Seula, Južna Koreja, odnela je 23 života. Radnici su očajnički pokušavali da obuzdaju plamen pre nego što je požar zahvatio skladište.

Borili su se koliko su mogli, pre nego što se gusti sivi dim pretvorio u besni požar. Užasavajući video dug 46 sekundi prikazuje radnike u rukavicama kako koriste aparate za gašenje pokušavajući da ugase plamen. Kada je vatra počela, iskre su prštale, a beli dim se dizao, praćen s nekoliko eksplozija iz gomila baterija. Radnici su pokušavali da obuzdaju plamen aparatom za gašenje, ali su bili neuspešni, i uskoro je cela fabrička prostorija bila obavijena dimom. Desetine kartonskih kutija takođe su postale žrtve scene, a najmanje četvorica muškaraca se mogu videti kako beže od požara dok se širi.


Požar se tako brzo proširio u zgradi u ponedeljak da je odneo 23 života, ali direktor tvrdi da su se pridržavali propisa o bezbednosti. Smrtonosni požar, prema saznanjima, verovatno je počeo nakon što su eksplodirale serije visokoozapaljivih baterijskih ćelija unutar skladišta na drugom spratu. Fabrika je bila dom za neverovatnih 35.000 litijumskih baterija, a vatrogasne službe sumnjaju da su oni koji su izgubili živote verovatno izgubili svest i podlegli u roku od nekoliko sekundi. Pretpostavlja se da je unutar litijumske fabrike bilo 67 zaposlenih, a vatrogasci su stigli na lice mesta sa psima tragačima kako bi pretražili teren, pronašavši poslednju osobu koja nije bila računata, podižući ukupan broj žrtava na 23.

Od 23 umrlih, 17 su bili Kinezi, jedan je bio iz Laosa, a ostali su bili Južnokorejci, većina privremeni radnici. Mnoga tela još uvek nisu identifikovana. CEO kompanije Aricell, Park Soon-kwan, izrazio je izvinjenje svima koji su bili pogođeni. "Svesrdno ćemo učestvovati u istrazi nadležnih organa i učinićemo sve kako bismo utvrdili uzrok nesreće i preduzeli mere kako se takav incident ne bi ponovio."

Premijer Han Duck-soo je izjavio: "Molim ministarstva rada i industrije i Nacionalnu vatrogasnu agenciju da sprovedu hitnu inspekciju bezbednosti i da odmah preduzmu mere tamo gde postoji zabrinutost za nesreću." CEO Aricella, Park, rekao je da su se u potpunosti pridržavali procedura bezbednosti i obuke, ali više od polovine od 103 radnika u fabrici, uključujući neke od onih koji su poginuli, bili su privremeni radnici koje je poslala kompanija za radnu snagu. Zvaničnik južnokorejskog ministarstva rada istražuje da li je Aricell poštovao propise o bezbednosti i pružio adekvatnu obuku o bezbednosti privremenim stranim radnicima.

(The Sun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading