NATO
Foto: EPA/Foto: EPA/FILIP SINGER


Evropskim zemljama članicama NATO-a nedostaje vojno osoblje i, u slučaju sukoba sa Rusijom, biće im teško da privuku više od 300.000 vojnika, prema analizi objavljenoj u "Fajnenšel tajmsu". Iako na papiru evropski NATO saveznici imaju ukupno 1,9 miliona vojnika, u stvarnosti će teško privući više od 300.000 vojnika za učešće u sukobu, ocenjuju analitičari.

Deficit vojnog osoblja u evropskim zemljama

Samo u Nemačkoj, gde broj aktivnih vojnih lica prelazi 180.000, nedostaje najmanje 20.000 vojnika da bi se ispunio sadašnji mandat. Ovaj deficit je jedan od najvećih u Evropi, a slična situacija je i u drugim zemljama članicama NATO-a. Britanija je, prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije, promašila godišnje ciljeve za regrutovanje vojske svake godine tokom protekle decenije, dok su francuske oružane snage i italijanske snage takođe suočene sa nedostatkom vojnog osoblja.

Stav Rusije i NATO-a

Na Zapadu se sve češće čuju ideje o direktnom oružanom sukobu između NATO-a i Ruske Federacije, dok Kremlj ističe da Rusija ne predstavlja pretnju, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Ruska Federacija je takođe izrazila zabrinutost zbog gomilanja snaga NATO-a u blizini svojih zapadnih granica, dok NATO proširuje inicijative i naziva to "obuzdavanjem ruske agresije". Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Rusija ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading