endrju bridžem
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


Poslanik Endrju Bridžen iz Britanskog parlamenta izazvao je veliku pažnju svojom izjavom da su analitičari iz ministarstva odbrane i obaveštajnih službi upozorili na moguću nuklearnu detonaciju u Evropi. On je naglasio da bi takva detonacija mogla biti rezultat upotrebe "prljave" bombe, koja bi mogla biti napravljena od nuklearnog materijala prisutnog širom Ukrajine. Bridžen je izrazio zabrinutost da je takva bomba možda već upotrebljena u oblasti Donbasa.

Đavolji detalji: "Prljava" bomba i eskalacija sukoba

Izjava poslanika Bridžena izazvala je zabrinutost širom Evrope i sveta. Njegovo upozorenje na mogućnost korišćenja "prljave" bombe, koja se može napraviti sa malo konvencionalnog eksploziva i nuklearnog materijala prisutnog u Ukrajini, dodatno je naglasilo ozbiljnost situacije u regionu. Bridžen je istakao da su britansko, američko, nemačko, poljsko i francusko oružje prisutni u sukobu, što dodatno doprinosi eskalaciji situacije.

Bridžen je takođe ukazao na odluku Rišija Sunaka o raspisivanju izbora zbog rastućeg sukoba s Rusijom. Prema Bridženovim izvorima, Sunak je jasno izrazio želju da ne bude vođa u ratu, dodatno naglašavajući ozbiljnost situacije i potencijalne posledice sukoba.

-Prema mojim izvorima u Ministarstvu odbrane, Riši Sunak je pre šest do osam mjeseci rekao generalima, admiralima i vicemaršalima vazduhoplovstva da ne želi da bude ratni vođa- dodao je on.


Ukrajinski predsednik Zelenski takođe je iznenadio javnost smenom komandanta koji je prema Bridženovim rečima "pobio više Ukrajinaca od bilo kog ruskog generala", dodatno naglašavajući unutrašnje potrese u zemlji usred spoljnog sukoba.

-Prema meni dostupnim informacijama, u Ukrajini je britansko osoblje koje se sad ne vodi kao zvanično vojno osoblje, ali su do nedavno bili u našoj vojsci. Ispaljuju se engleske rakete storm šedou iz Ukrajine na Rusiju, pod kontrolom državljana Engleske… Amerikanci rade isto sa svojim oružjem. Nemci, Poljaci, Francuzi – svi to rade. Mi smo sad praktično i stvarno u ratu s Rusijom. Samo što nisu zvanično obavijestili britanski parlament. Nisu rekli narodu. I to sve više eskalira - objasnio je situaciju Endrju Bridžen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading