Dejvid Kameron
Foto: Printscreen/x/@ivan_8848


Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron postao je najnovija žrtva poznatih ruskih prankera, Vovana i Leksusa, koji su se predstavili kao bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko. U razgovoru koji je obavljen početkom juna, a danas objavljen, Kameron je otkrio da Ukrajina neće dobiti poziv za ulazak u NATO na sledećem samitu Alijanse, jer se tome protive Sjedinjene Američke Države.

 

 


Kameron je izneo svoje lično upozorenje ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, naglašavajući da Kijev ne treba da očekuje pridruživanje vojnom savezu. Takođe je podelio detalje svog zatvorenog sastanka sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, naglašavajući raskol u američkoj Republikanskoj partiji u vezi sa podrškom Ukrajini.

 

 

„Podržavam članstvo Ukrajine u NATO. Uvek sam to radio i siguran sam da će se to desiti, ali ovaj put nećemo uputiti taj poziv. Zato mislim da je važno da se oko ovoga ne raspravljamo… Neće biti poziva jer Amerika to neće podržati. I evo šta sam rekao predsedniku Zelenskom: ‘Hajde da pokušamo da iskažemo najtačnije reči podrške NATO-a Ukrajini… Ne treba da imamo spor između NATO-a i Ukrajine pre samita“, rekao je Kameron u razgovoru sa ruskim šaljivdžijama, prenosi Raša tudej.


Kameron je otkrio da Velika Britanija privatno traži od Francuske da ne eskalira sukob u Ukrajini, upozoravajući da bi ruski predsednik Vladimir Putin "imao novu metu" u suprotnom. Istakao je da se Velika Britanija ne planira raspravljati sa Francuskom oko toga, već da pokušava da pronađe rešenje koje bi pomoglo Ukrajini, a istovremeno izbeglo eskalaciju sukoba.

„Mi samo pokušavamo da im kažemo: hajde da razmislimo šta možemo da uradimo što bi zapravo pomoglo Ukrajini, ali što neće dovesti do eskalacije“, dodao je Kameron.

„Mislim da je ključna stvar da, ako možemo da budemo sigurni da će do novembra (kada će u SAD biti održani predsednički izbori) Ukrajina biti na prvoj liniji fronta, a da će Putin odstupiti, onda će on želeti da podrži pobedničku stranu, da tako kažem. To je ono što možemo garantovati“, rekao je Kameron.


Nakon što je objavljen audio snimak lažnog razgovora, britanski Forin ofis saopštio je da je ministar spoljnih poslova razmenio određen broj tekstualnih poruka sa osobom koja tvrdi da je Petro Porošenko, bivši predsednik Ukrajine, i da je imao kratak video poziv sa tom osobom. Međutim, nakon razgovora, ministar spoljnih poslova je postao sumnjičav i prestao je da odgovara na poruke. Forin ofis je potvrdio da je reč o prevari i istakao da ovo objavljuju kako bi sprečili manipulaciju video snimkom.

„Iako se jasno činilo da je video poziv bio sa gospodinom Porošenkom, nakon razgovora ministar spoljnih poslova je postao sumnjiv. Zatraženi su kontakt detalji i s obzirom na njegovu zabrinutost, ministar spoljnih poslova je prestao da odgovara. Odeljenje je sada istražilo i potvrdilo da nije bilo autentično i da su poruke i video poziv bili prevara. Ovo objavljujemo u slučaju da se video snimkom ministra spoljnih poslova manipuliše i naknadno koristi“, objavio je tada Forin ofis.

 

(Raša Tudej)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading