Predsednik Hondurasa
Foto: Profimedia/Profimedia


Bivši predsednik Hondurasa, Juan Orlando Hernandez, osuđen je u sredu u Njujorku zbog saučesništva u krijumčarenju droge i omogućavanja korišćenja vojske i nacionalne policije za transport velikih količina kokaina u Sjedinjene Američke Države. Sudija P. Kevin Castel osudio je Hernandeza na 45 godina zatvora u SAD i novčanu kaznu od 8 miliona dolara. Hernandez je bio u potpunom zelenom zatvorskom odelu dok je stajao u sudnici sa svojim advokatima, dok su iza njega stajala dva američka šerifa.

Hernandez je izjavio da je nevin i da su optužbe protiv njega neosnovane. Sudija Castel nazvao je Hernandeza "dvoličnim političarem željnim moći" koji je štitio odabrane trgovce drogom. Hernandez je bio u potpunom zelenom zatvorskom odelu dok je stajao u sudnici sa svojim advokatima, dok su iza njega stajala dva američka marshal-a. Tužioci su tražili doživotnu kaznu zatvora, plus 30 godina. Hernández, koji ima 55 godina, služio je dva mandata kao lider Centralnoameričke zemlje sa oko 10 miliona stanovnika.


Hernandez je uhapšen u svojoj kući u Tegucigalpi, glavnom gradu Hondurasa, tri meseca nakon napuštanja funkcije 2022. godine i izručen je u SAD u aprilu te godine. Američki tužioci tvrde da je Hernández sarađivao s trgovcima drogom još 2004. godine, uzimajući milione dolara mita dok je napredovao od seoskog kongresmena do predsednika Nacionalnog kongresa pa sve do najviše funkcije u zemlji. Hernández je priznao u svedočenju na suđenju da je droga plaćena gotovo svim političkim strankama u Hondurasu, ali je negirao da je primao mito.


Hernandez je tvrdio da je njegovo suđenje bilo nepravedno zbog nedostatka dozvole da uključi dokaze koji bi doveli do oslobađajuće presude. Rekao je da je progonjen od strane političara i trgovaca drogom. Svedoci na suđenju uključivali su trgovce drogom koji su priznali odgovornost za desetine ubistava i tvrdili da je Hernández bio entuzijastični zaštitnik nekih od najmoćnijih dilera kokaina na svetu, uključujući zloglasnog meksičkog narko-bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana, koji služi doživotnu kaznu zatvora u SAD. Njegov brat, Juan Antonio "Tony" Hernandez, bivši kongresmen Hondurasa, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u SAD 2021. godine u saveznom sudu u Manhatanu zbog svoje sopstvene osude za drogu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
udruženje građana Sveti Sava

27.06.2024 06:48

Tako će i žvalavi i njegov kartel da završe na robiji. Predugi su Aleksandar Vidojević, Dragan Vasić Gaga i ostali narkodileri i kriminalci iz Vučićevog kartela pljačkali i trovali sa drogom srpsku decu.