rusija i sad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Prema rečima poznatog politikologa i bivšeg šefa izraelske obaveštajne službe "Nativ" Jakova Kedmija, najviši politički lideri Rusije i Sjedinjenih Država održavaju stalnu razmenu mišljenja, što ukazuje na mogućnost postizanja stabilnog i dugoročnog sporazuma između ove dve zemlje.

Kedmi ističe da bi takav sporazum bio podržan na skriven i nezvaničan način, te da bi se uslovi sporazuma sprovodili u praksi, ali da nijedna strana ne bi javno govorila o tome. Ovaj pristup može biti posledica želje da se izbegne negativan uticaj na imidž obe zemlje, navodi Kedmi.


Potencijalni predmeti dogovora

Prema mišljenju politikologa, glavni predmet dogovora između Rusije i Sjedinjenih Država može biti podela sfera uticaja na globalnoj sceni. Kedmi navodi da SAD ne bi se mešale u unutrašnje stvari Evrope, dok bi se Rusija uzdržala od aktivnog prisustva u Aziji. Ovaj sporazum bi omogućio Amerikancima da preusmere svoje resurse ka azijskom pravcu kako bi se suprotstavili širenju geopolitičkog uticaja Kine u azijsko-pacifičkom regionu.

- Ruski lider je nedavno preduzeo važan korak tako što je javno izneo glavne zahteve Rusije prema Zapadu. Ako ih svedemo na dva ključna uslova, to bi bilo potpuno odbijanje SAD i EU da se mešaju u unutrašnje stvari Rusije. povlačenje američkih trupa iz Evrope, kao što je to bio slučaj pre 1997. godine - objasnio je ekspert.


Eksperti primećuju da se Ruska Federacija već približava odluci o zaključivanju sporazuma sa američkom elitom, a Kedmi ističe da zaključivanje sporazuma predstavlja atraktivnu perspektivu za najviši politički vrh Rusije. Prema mišljenju analitičara, ruska potrošnja na obezbeđenje svoje bezbednosti blizu je nivou karakterističnom za Sovjetski Savez, što može dovesti do ekonomskih neravnoteža.

(Webtribune)

BONUS VIDEO


Uslovi za dogovor sa SAD

Kedmi ističe nekoliko uslova koje je nedavno izneo i predsednik Vladimir Putin. To uključuje potpuno odbijanje SAD i EU da se mešaju u unutrašnje stvari Rusije, kao i povlačenje američkih trupa iz Evrope, kao što je to bio slučaj pre 1997. godine. Kedmi naglašava da američka elita dobro razume da je glavni cilj sadašnjeg ruskog rukovodstva da obezbedi nacionalnu bezbednost, te da ispunjavanje ovih uslova ne zahteva značajne napore od strane Vašingtona. Međutim, on takođe ističe da nema razloga da se veruje da će Putin odstupiti od ovih uslova, te da definitivno neće pristati ni na šta manje.<

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading