Izrael
Foto: Alo/Shuttertstock

Iako izraelski ministar odbrane Joav Galant tvrdi da je ostvaren značajan napredak po pitanju američke isporuke teških bombi, iz Vašingtona navode da pauza na slanje još stoji.

UN upozoravaju na "katastrofalnu glad" sa kojom se deca u Gazi suočavaju.

Broj stradalih Palestinaca u enklavi od 7. oktobra porastao je na 37.718.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

"PREĐENA CRVENA LINIJA" Drama ispred Netanjahuove rezidencije, policija traga za osumnjičenim

Politiko: Ukoliko ne bude primirja sa Hamasom, u narednim nedeljama moguć rat sa Hezbolahom

Ukoliko se ne postigne primirije između Izraela i Hamasa, američki obaveštajci očekuju eskalaciju sa Hezbolahom u narednih nekoliko nedelja, prenosi Politiko.

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je da je rizik od rata veći nego što je bio nedeljama. Zvaničnici kažu da bi veliki napad bilo koje strane, koji bi mogao da izazove rat, mogao da se desi sa "malo najave“, penosi RTS.

Bar: Hamas će biti uskoro poražen, Izrael spreman da se suoči sa Hezbolahom

Načelnik Izraelskih vazduhoplovnih snaga, general-major Tomer Bar izjavio je da će teroristička grupa Hamas biti poražena u Pojasu Gaze u bliskoj budućnosti i da je Izrael spreman da se suaoči sa Hezbolahom.

"Mi smo usred najdužeg rata u našoj istoriji od rata za nezavisnost", rekao je Bar na ceremoniji dodele diploma pilotima Izraelskih vazduhoplovnih snaga, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelske odbrambene snege potvrdile su da su izvele napad dronom u Sohmoru, na jugu Libana i da je tom prilikom ubijen pripadnik Hezbolahovih vazduhoplovnih snaga.

Prema navodima vojske, operativac Hezbolaha, koga je teroristička grupa identifikovala kao Ali al-Din, stoji iza napada dronom na severni Izrael.

(Tanjug/Times of Israel)

Izrael: Skoro 70 bolesne i ranjene dece iz Gaze prešlo u Egipat na lečenje

Izraelske vlasti danas su saopštile da je 68 bolesne i povređene dece iz Gaze, zajedno sa pratiocima, dobilo dozvolu da iz te palestinske enklave pređu u susedni Egipat, što je prva medicinska evakcuacija od početka maja, kada su izraelske snage zauzele prelaz Rafa na jugu Pojasa.

Izraelsko vojno telo nadležno za palestinske civilne poslove saopštilo je da je evakuacija izvršena u koordinaciji sa zvaničnicima iz SAD, Egipta i međunarodne zajednice, prenosi AP.

Deca i njihovi pratioci napustili su Pojas Gaze preko prelaza Kerem Šalom, a pacijenti bi trebalo da putuju u Egipat i dalje u inostranstvo na lečenje.

(Tanjug)

Bezbednosne snage traže izraelsku autostoperku koja je možda ušla u Jerihon

Bezbednosne snage traže Izraelku koja je stopirala i možda ušla u Jerihon, u zoni A Zapadne obale.

Izraelcima je zabranjen ulazak u zonu A, koja je deo Zapadne obale pod kontrolom Palestinske uprave.

Uprkos zabrani, neki Izraelci nastavljaju da ulaze u gradove u Palestine u kojima su cene roba i usluga znatno jeftinije nego u Izraelu.

(Times of Isreal)

Hezbolah navodi da je lansirao eksplozivne bespilotne letelice u mornaričku bazu u blizini Roš Hanikre

Hezbolah preuzima odgovornost za lansiranje bespilotnih letelica napunjenih eksplozivom na Zapadnu Galileju pre kratkog vremena.

U saopštenju se kaže da su gađali bazu izraelske mornarice u blizini Roš Hanikre.

Sirene za infiltraciju dronova oglasile su se u Roš Hanikri i nekoliko obližnjih gradova tokom incidenta.

(Times of Israel)

Hamas: Palestinski narod će se odupreti svakom okupatoru

Militantna grupa Hamas saopštila je danas da će o subini palestinskog naroda nakon rata u Pojasu Gaze odlučivati sam narod i da će se on odupreti svakom "okupatoru".

"Potvrđujemo da će o sudbini našeg palestinskog naroda i budućnosti Pojasa Gaze nakon poraza ove zločinačke agresije odlučivati sam palestinski narod i niko drugi. Njihov hrabar otpor odseći će ruku okupatoru koji pokušava da se meša u sudbinu i budućnost našeg naroda", naveo je Hamas, odgovarajući na izjave izraelskog savetnika za nacionalnu bezbednost Tačija Hanegbija, koji je juče rekao da će izraelski plan za "dan posle" rata u Gazi u narednim danima biti realizovan, prenosi Tajms of Izrael.

Galant: Izrael je za diplomatsko rešenje u vezi sa granicom sa Libanom

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je tokom posete Vašingtonu da je "izraelska vojska u stanju da vrati Liban u kameno doba" u slučaju sukoba sa Hezbolahom, ali je istakao da je njegova vlada pre za diplomatsko rešenje u vezi sa izraelsko-libanskom granicom, preneo je Rojters.

Izraelska vojska

Shutterstock

 

 

Izraelski tenk puca na kuću zarobljenu u Pojasu Gaze, izazivajući ogromnu eksploziju

 

 

Protesti protiv vlade u Tel Avivu, blokiran auto-put

Okupljeni demonstranti u Tel Avivu traže ostavku premijera Benjamina Netanjahua i da vlada prihvati dogovor o prekidu vatre kako bi bili oslobođeni taoci koje Hamas drži u Gazi, preneo je Rojters.

Demonstranti su blokirali i auto-put u Tel Avivu, javlja Tajms of Izrael.

Izraelska vojska

Shutterstock

 

 

Izraelske snage napale sever i jug Gaze, borbe trajale i tokom noći

Izraelske snage napale su danas nekoliko oblasti širom Gaze, a stanovnici su izvestili da su borbe trajale i tokom noći u Rafi na jugu palestinske enklave. Stanovnici su rekli kako su se borbe pojačale u naselju Tel Al-Sultan u zapadnom delu Rafe, gde su tenkovi pokušavali da probiju put na sever, prenosi Rojters. Ranije danas, u izraelskom napadu ubijena su tri Palestinca u blizini kampa Džabalija.

U kampu Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, tenkovske granate pogodile su stan, ubivši najmanje pet osoba, navedeno je.

IDF: Napali smo školu u kojoj su bili sakriveni teroristi

Izraelska vojska (IDF) napala je danas militante Hamasa koji su bili u školskom kompleksu u Kan Junisu, koji je služio kao komandni centar te grupe.

"Borbeni avioni izraelskog vazduhoplovstva, kojima je upravljala Južna komanda, napali su teroriste koji su se nalazili u školskom kompleksu 'Al-Hasana' u oblasti Kan Junis. Teroristi Hamasa planirali su, upravljali i izveli brojne terorističke operacije dok su bili u školi", navedeno je u saopštenju IDF.

UNICEF: Hiljade nestale dece zatrpane pod ruševinama u Gazi

Zamenik izvršnog direktora UNICEF Ted Čajban poručio je Savetu bezbednosti UN da "tela hiljada nestale dece ostaju zakopana pod ruševinama u Gazi".

Čajban je govorio na specijalnom sastanku Saveta bezbednosti UN o nedavnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o nasilju nad decom u oružanim sukobima.

Dve osobe poginule u izraelskom napadu na jug Sirije

Dve osobe poginule su večeras, a jedan vojnik je ranjen u izraelskom napadu na jug Sirije, javili su sirijski državni mediji.

Agencija Sana navodi, pozivajući se na izvor iz vojske, da je Izrael pokrenuo vazdušni napad sa Golanske visoravni.

U izveštaju se dodaje da je gađan niz meta u južnom regionu Oborila i da je pričinjena materijalna šteta.

Golanska visoravan je do 1967. bila deo Sirije.

UN optužile Izrael za "sistematske napade" na bolnice

Ujedinjene nacije su optužile Izrael za "sistematske napade" na bolnice, dok je britanska dobrotvorna organizacija Medical Aid for Palestinians osudila ubistvo 500 zdravstvenih radnika od početka rata u Pojasu Gaze, preneli su danas mediji.

"Ova ubistva su se dogodila u kontekstu sistematskih napada na bolnice i druge medicinske ustanove uz kršenje ratnih zakona", saopštila je u utorak kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava, prenosi portal Politiko.

Huti tvrde da su dronovima napali brod u izraelskoj luci Haifa

Jemenski pobunjenici Huti saopšti su danas da su izveli napad sa nekoliko dronova na brod usidren u luci Haifa u Izraelu u zajedničkoj vojnoj operaciji sprovedenoj sa grupom Islamski otpor u Iraku.

"Meta ovog napada je bio kontejnerski brod pod portugalskom zastavom MSC Manzanillo", izjavio je portparol Huta Jahja Sari, prenosi Rojters.

Portparol izraelske vojske je izjavio da Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu upoznate sa ovim incidentom i da nije bilo indikacija ničeg neobičnog u luci Haifa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading