Evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Nemačka je nedavno implementirala novi zakon o državljanstvu, koji uključuje specifičnu odredbu koja zahteva od aplikanta da prizna pravo Izraela na postojanje. Zakon, ključni deo kampanje kancelara Olafa Šolca iz 2021. godine, naglašava prihvatanje dvojnog državljanstva i ima za cilj smanjenje vremena čekanja za nove građane da dobiju nemački pasoš na pet godina. Ovo predstavlja značajan pomak u odnosu na prethodnu zabranu dvojnog državljanstva za migrante prve generacije.

Odluka o revidiranju procesa dodele državljanstva bila je podstaknuta porastom antisemitizma, intenziviranjem rasprava o sukobu Izraela sa Hamasom i sve većom popularnošću politike ekstremne desnice koja se protivi imigrantima. Ministarka unutrašnjih poslova, Nensi Fezer, istakla je da oni koji dele nemačke vrednosti i ulože napor sada mogu brže dobiti nemački pasoš, bez potrebe da odreknu svoje prethodno državljanstvo. Međutim, istakla je i da pojedinci koji se ne slažu sa ovim vrednostima neće biti kvalifikovani za nemačko državljanstvo, čime se uspostavlja strožiji okvir zakona.

Strogi kriterijumi i novi sadržaj testa

U januaru, nemački parlamentarci su postigli dogovor o pravnoj osnovi za nove uslove državljanstva, dok će specifičan sadržaj testa odrediti vladina regulativa. Ministarstvo unutrašnjih poslova je nagovestilo uključivanje pitanja koja se odnose na judaizam i jevrejski život u Nemačkoj, i sada je potvrdilo da će ovi elementi zaista biti uključeni u test državljanstva. Dodatno, test će sada sadržati pitanja koja se odnose na antisemitizam, pravo Izraela na postojanje i jevrejski život u Nemačkoj.


Novi test državljanstva takođe će procenjivati predanost aplikanta rodnoj ravnopravnosti, demokratiji i istorijskoj odgovornosti Nemačke prema judaizmu u svetlu zločina nacionalsocijalizma. Ovaj sveobuhvatni pristup naglašava napore vlade da osigura da budući građani ne samo priznaju ključne društvene vrednosti, već i da pokažu razumevanje istorijskih konteksta.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading