RUSKI SATELIT SE RASPAO U SVEMIRU! Krhotine letele na sve strane astronauti morali hitno da nađu sklonište
Foto: Shutterstock


Američke svemirske agencije su danas saopštile da je ruski satelit RESURS-P1 doživeo raspadanje u orbiti, prouzrokujući više od 100 krhotina koje su sada prisutne u svemiru. Za sada nije poznato šta je tačno izazvalo raspadanje ovog satelita za posmatranje Zemlje, a detalji o incidentu još uvek nisu dostupni javnosti.


Kako bi se zaštitili od potencijalnih opasnosti izazvanih raspadanjem satelita RESURS-P1, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) bili su primorani da pronađu sklonište. Prema saopštenju Kancelarije NASA-ine svemirske stanice, incident se dogodio u blizini MSS, što je navelo američke astronaute da se sklone u svoju svemirsku letelicu na otprilike sat vremena.


Kompanija za praćenje svemira LeoLabs otkrila je da je ruski satelit ispuštao oblak krhotina u niskoj orbiti. Američki radari su tokom noći i ranih jutarnjih sati zabeležili ovaj incident, što je dodatno potvrdilo ozbiljnost situacije.

Situacija u svemiru je dinamična i zahteva pažljivo praćenje i analizu kako bi se utvrdile potencijalne posledice raspadanja satelita RESURS-P1. Nadležne svemirske agencije nastaviće da prate i analiziraju situaciju kako bi osigurale bezbednost svih svemirskih aktivnosti u niskoj orbiti.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading