Igor strelkov
Foto: Profimedia/Profimedia


Bivši ministar odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) na istoku Ukrajine, Igor Strelkov (Girkin), osuđen je na četiri godine zatvora zbog ekstremizma od strane Moskovskog gradskog suda 25. januara. Njegova supruga, Miroslava Reginska, potvrdila je da je Strelkov prebačen u ispravnu ustanovu. "Prema informacijama dobijenim od njegovog advokata, Igor Strelkov je prebačen u ispravnu ustanovu jutros," napisala je Reginska na Telegram kanalu. Dodala je da nema informacija o konkretnoj ustanovi u koju je Strelkov poslat, kako prenosi TASS.


Slučaj protiv Strelkova pokrenut je 18. jula 2023. godine, a tri dana kasnije, uhapšen je u Moskvi. Optužen je za podsticanje ekstremističkih aktivnosti i konstantno je negirao optužbe. Strelkovova odbrana istakla je da nije postojala kriminalna namera s njegove strane da podstakne neograničen broj osoba na učešće u ekstremističkim aktivnostima. Važno je napomenuti da je Strelkov javno kritikovao predsednika Vladimira Putina i vojno rukovodstvo zbog njihovog navodno neadekvatnog vođenja rata u Ukrajini.


U jednom od svojih najžešćih govora, Strelkov je putem svog Telegram kanala sugerisao da Putin treba da prenese vlast nekome "istinski sposobnom i odgovornom." Ova izjava je privukla gotovo 800.000 pregleda, što odražava značajnu pažnju usmerenu na Strelkovljevu otvorenu kritiku ruskog vođstva.

Ovaj visokoprofilni slučaj izazvao je rasprave i postavio pitanja o granicama slobode govora i političkog neslaganja u Rusiji. Osuda Strelkova, prominentne ličnosti u kontekstu konflikta na istoku Ukrajine, privukla je pažnju na kompleksnosti geopolitičkih dinamika i unutrašnjih političkih tenzija unutar Rusije.

(Dnevnik.hr)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading