Ruska podmornica
Foto: Printscreen/x/@Trollstoy88


Ruska mornarica je uskoro dobila još jedno moćno oružje, podmornicu klase Borej-A pod imenom "Knez Požarski". Ova podmornica na nuklearni pogon je peti član svoje klase, a izgrađena je u brodogradilištu "Sevmaš" u okviru Ujedinjene brodograditeljske korporacije. Njeno isporučivanje ruskoj mornarici planirano je za decembar 2024. godine, a predstavljaće stratešku komponentu pomorskih snaga Ruske Federacije.

Severnvisko brodogradilište "Sevmaš" je ključni centar za izgradnju strateških i višenamenskih nuklearnih podmornica u Rusiji. Ovo brodogradilište je bilo pretrpano narudžbinama do 2027. godine, što ukazuje na intenzivan rad na izgradnji i modernizaciji nuklearnih podmornica za rusku mornaricu.

 

 


Podmornice klase Borej-A, opremljene interkontinentalnim balističkim projektilima Bulava, predstavljaju stub pomorske komponente strateških nuklearnih snaga Rusije. Ove podmornice su dizajnirane da budu nosači strateških nuklearnih projektila i igraju ključnu ulogu u odvraćanju od mogućeg sukoba.

Rusija se priprema za sukob velikih razmera sa NATO?

Analitičari iz Instituta za proučavanje rata (ISW) iz Vašingtona sugerišu da se Rusija priprema za konvencionalni sukob velikih razmera sa NATO-om. Postoje naznake da bi ovaj sukob mogao da se dogodi u kraćem vremenskom roku nego što se prvobitno pretpostavljalo, što izaziva zabrinutost u međunarodnoj zajednici.


Podmornice klase Borej-A predstavljaju novu eru ruske nuklearne moći, sa mogućnošću nošenja 16 interkontinentalnih balističkih raketa R-30 Bulava (SS-N-32). Ove podmornice predstavljaju impresivno oružje koje će značajno ojačati rusku pomorsku snagu.

RSM-56 Bulava - napredno oružje za podmornice klase Borej-A

Raketa RSM-56 Bulava, koja se koristi kao naoružanje za podmornice klase Borej-A, predstavlja napredno oružje koje može nositi između 6 i 10 nuklearnih bojevih glava, sa dometom od preko 10.000 km. Ovo oružje predstavlja značajan deo ruske vojne moći i odvraćanja.

 

 

(Oruzje online)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading