hapšenje
Foto: Stock/Shutterstock


Hapšenje ministarke za zaštitu životne sredine Maldiva, Fatime Šamnaz Ali Salem, izazvalo je haos jer se suočava sa optužbama da je praktikovala crnu magiju na predsedniku Mohamedu Muizu. Policija je uhapsila ministarku u prestonici Male, zajedno sa još dvoje ljudi, usled izveštaja o njenoj umešanosti u veštičarenje. Iako krivični zakon Maldiva ne kriminalizuje veštičarenje, pretežno muslimanska nacija sprovodi šestomesečnu zatvorsku kaznu po islamskom pravu. Ipak, tradicionalne ceremonije se široko praktikuju širom ovog arhipelaga.

Nedavni incident u vezi sa hapšenjem Fatime Šamnaz Ali Salem nije prvi takve vrste na Maldivima. U aprilu 2023, troje komšija na ostrvu Manadhoou smrtno su izboli 62-godišnju ženu optužujući je za sprovođenje crnih magijskih ceremonija. Policija nije uspela da pronađe bilo kakav dokaz koji podržava tvrdnje da je žrtva praktikovala veštičarenje, ističući kontroverzan karakter takvih optužbi u zemlji.


Ovaj slučaj takođe je privukao pažnju na prethodne instance gde su optužbe za veštičarenje dovele do kontroverznih akcija. 2012. godine, policija je rasturila politički skup opozicije, tvrdeći da su organizatori bacili "prokletog petla" na oficire koji su vršili raciju u njihovim kancelarijama. Ovi incidenti osvetlili su pravnu neodređenost i društvene stavove koji okružuju praksu veštičarenja na Maldivima.

(Dnevnik.hr)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading