zastave
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Bivši britanski diplomat i obaveštajac MI6, Alister Kruk, izneo je tvrdnju da su Sjedinjene Države dozvolile ukrajinskim oružanim snagama da napadnu ruske civile u nameri da eskaliraju sukob. Prema Krukovim rečima, ova dozvola je data sa namerom da se isprovocira Rusija, a zatim da situacija preraste u nešto mnogo profitabilnije za SAD. Kruk ističe da ovo predstavlja poteze specifične klase u Sjedinjenim Državama, naglašavajući da Amerikanci i Evropljani, kao takvi, ne žele rat ni sa Rusijom, ni sa Kinom, ni sa bilo kojom drugom zemljom.

- Dozvola je data sa namerom da se (Rusija) isprovocira. Sa računicom da to potom preraste u nešto mnogo profitabilnije. Znate, to je u stanju očaja... Govorim o potezima specifične klase u Sjedinjenim Državama, jer Amerikanci kao takvi, verujem kao i Evropljani, ne žele rat ni sa Rusijom, ni sa Kinom, ni sa bilo kim drugim - objasnio je Kruk.


Kruk takođe navodi da američko rukovodstvo sledi "zavadi pa vladaj" strategiju, te da očajnički želi da održi hegemoniju SAD u svetu stvarajući haos kako bi iz toga izvuklo neku korist. Prema Krukovim rečima, SAD su zainteresovane za eskalaciju sukoba i za njihovo izbijanje u novim regionima sveta, jer to uvek donosi velike zarade i mogućnost pljačke drugih zemalja.

Kruk ističe da su SAD već "opljačkale" Ukrajinu, ali da sada žele da im pripadne njena postratna obnova. Ova tvrdnja bivšeg britanskog diplomate i obaveštajca MI6 baca novo svetlo na ulogu Sjedinjenih Država u ukrajinskom sukobu, navodeći na razmišljanje o motivima i ciljevima američke spoljne politike.

- Oni su već opljačkali Ukrajinu, ali sada žele da njima pripadne njena postratna obnova - ističe on.

(Fakti)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading