Zapad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Poljski list Rzeczpospolita izveštava da su troje sabotera učestvovali u ruskom planu širenja anti-ukrajinskog sentimenta i ometanja i uništavanja transportne infrastrukture u Poljskoj nestale nakon što su osuđene od strane suda u Lublinu u decembru prošle godine. Osobe u pitanju, uključujući ukrajinskog državljanina, beloruskog studenta i maloletnika, izbegle su izvršenje svojih kazni, što je navelo nadležne organe na pokretanje potrage.


Ukrajinski državljanin Jaroslav B. (44) nestao je nakon što je naređeno da se pojavi pred sudom radi izdržavanja svoje kazne u januaru. Uprkos podsetnicima poslatim od strane suda u aprilu i maju, i dalje se ne zna gde se nalazi. Slično tome, maloletnik Artur M., koji je trebalo da bude poslat u popravni centar, takođe se nije pojavio. Takođe, 20-godišnja Beloruskinja Maria M., studentkinja u Varšavi, nestala je nakon što je zatražila uslovno oslobađanje i nije se pojavila na sudu radi odluke o svom slučaju, što je dovelo do njenog hapšenja.

Prema optužnici, mreža špijunaže, navodno vođena iz daljine od strane osobe poznate kao 'Andrey', za koju se veruje da je službenik ruske FSB, bila je uključena u praćenje aerodroma, planiranje iskliznuća vozova, pa čak i potencijalnih atentata. Operacija, opisana kao najveća mreža špijunaže ikada razbijena u Poljskoj, pohvaljena je kao značajan uspeh za poljsku Agenciju za unutrašnju sigurnost (ISA, poljski ABW). Sva 13 ukrajinaca, dva belorusa i jedan rus koji su uhapšeni priznali su svoju krivicu. Dve osobe odbile su dogovore o priznanju krivice i njihovi suđenja su u toku.


Sud je osudio tri osobe na minimalne zatvorske kazne koje se kreću od malo više od godinu do godinu i po dana, uz uslov da im se ukine pritvor tokom suđenja. Iako se nalaze u pritvoru od marta 2023. godine, Artur M., Jaroslav B. i Maria M. trenutno se ne znaju gde se nalaze, dok ostali izdržavaju svoje kazne.


Istraga je otkrila da je većina članova mreže špijunaže regrutovana u Ukrajini i ušla u Poljsku kao izbeglice. Artur M., uprkos tome što je najmlađi, imao je ključnu ulogu u operaciji, kupujući nadzorne kamere za praćenje luke u Jasionki, stanica u Ržesovu i drugih železničkih linija. Jaroslav B., koji je radio na pola radnog vremena u Poljskoj, olakšavao je finansijske transakcije za grupu sabotaža i pružao registrovane SIM kartice koje su se koristile u kamerama duž železničkih ruta. Maria M. nije samo olakšavala transfer novca već je i pomagala u distribuciji letaka kako bi podstakla anti-ukrajinski sentiment.


Najduže kazne su dobili Maksim L. i Artem A., svako odslužujući šest godina zatvora. Po njihovom puštanju, svi učesnici u slučaju će biti deportovani u svoje zemlje.

(The Insider)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading