Rumen Radev
Foto: Profimedia/Profimedia


Bugarski predsednik Rumen Radev odbio je vladin predlog da predvodi delegaciju zemlje na julu samitu NATO-a u Vašingtonu, ističući da nije bio konsultovan prilikom izrade zvaničnog stava zemlje i njenih obaveza u vezi sa ratom u Ukrajini, saopšteno je iz njegovog kabineta u četvrtak.

Odluka dolazi nakon žustrih debata između proruskih i prozapadnih stranaka u Bugarskoj o tome da li bi Radev, kao vrhovni komandant vojske, trebalo da predstavlja zemlju na NATO samitu. Radev je često bio kritikovan od političkih protivnika zbog svoje naklonosti Kremlju nakon invazije Rusije na Ukrajinu, kao i zbog javnih izjava da slanje vojne pomoći Kijevu produžava sukob.

One koji zagovaraju vojnu pomoć Ukrajini nazvao je "ratoborcima". Delyan Peevski, lider liberalne prozapadne stranke i jedan od Radevljevih najžešćih kritičara, nazvao je odbijanje "potvrdom da Radevljevi stavovi služe stranim, a ne nacionalnim interesima i da su podložni zavisnostima i vezama na istoku, suprotno evroatlantskim vrednostima i principima".

Bugarska, jedan od najbližih saveznika Moskve tokom Hladnog rata, pridružila se NATO-u 2004. Iako je predsednička funkcija uglavnom ceremonijalna, ona pruža snažnu platformu za uticaj na javno mnjenje. Veliki deo populacije zemlje od oko 6,6 miliona, prema istraživanjima, deli proruske simpatije zasnovane na istorijskim i kulturnim vezama između ove dve nacije. Ovaj sukob između prozapadnih i proruskih stavova odražava se i na političku scenu Bugarske, gde se pitanje spoljne politike često smatra ključnim u odnosima sa NATO-om i Rusijom.

(AP)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading