Debata Dzozef Bajden Donald Tramp
Foto: Tanjug/AP photo

Ovo je bila prva debata dvojice kandidata koji su i pre četiri godine bili kandidati, i prvo javno suočavanje jednog bivšeg i sadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Demokrata Džozef Bajden i republikanac Donald Tramp bili su gosti televizijske mreže CNN u studiju bez publike.

Glavne teme debate bile su: pobuna Trampovih pristalica 6. januara 2021. godine; imigracija, naročito ona na granici s Meksikom; inflacija, koja je bila u punom jeku u prvoj godini Bajdenovog mandata; posledice pandemije kovida; povlačenje američkih vojnika iz Avganistana; rat u Ukrajini; budućnost NATO-a. Birači, gledaoci, komentatori i  kritičari nisu čuli ni jednu novu temu, ali jesu imali priliku da dvojicu političara vide u drugačijem svetlu.

DEBATA PO PRAVILIMA CNN-a

Američka kablovska televizija CNN donela je odluku da dvojicu kandidata pozove na debatu bez publike, u svom studiju u Atlanti. Demokrate su prethodno tražile da prva debata demokrate Džozefa Bajdena i republikanca Donalda Trampa bude drugačije organizovana, tvrdeći da se pažnja učesnika odvlači prisustvom publike i opštim spektaklom umesto da pažnja bude usmerena na teme debate. CNN je u SAD poznat kao televizija koja naginje demokratama, ali ovoga puta nije bilo provere tačnosti odgovora niti komentara dvoje voditelja, koji vode dnevni i politički tok-šou.

Ovoga puta, mikrofon sagovornika koji ne govori bio je utišan i nije bilo upadica. Izbegnuto je ponavljanje sada već čuvene situacije u prethodnoj debati iz 2020. godine kada je Bajden prekinuo Trampa 22 puta, a Tramp Bajdena prekinuo čak 70 puta. Tada mu je Bajden odbrusio: „Hoćeš li da umukneš, čoveče?“

Sva pažnja bila je usmerena na lica dvojice staraca: Bajden u svojoj 81. godini je izgledao iscrpljeno, verovatno zbog prehlade, govorio je tiho, sporo i na momente nerazumljivo.

Prve reakcije posmatrača i kritičara, ali i njegovih pristalica, bile su da je Bajden delovao neubedljivo.

Debata Dzozef Bajden Donald Tramp

AP photo

 

 

U KRUPNOM PLANU IZBORANA LICA

Bez publike, gledaoci su imali priliku da oko 100 minuta posmatraju kako Džozef Bajden i Donald Tramp govore i slušaju i posmatraju reakcije. Ekran je veći deo prenosa bio podeljen, tako da su gledaoci, kako su komentatori primetili, mogli da izbliza vide izborana lica 81-godišnjeg Bajdena i 78-godišnjeg Trampa.

Bajden je ovoga puta održao koncentraciju, ali je njegovo lice često bilo bez izraza, pogled spušten i prazan, a glas zvučao hrapavo. Bio je to dobar podsetnik na tvrdnje republikanaca da je Bajden mentalno i fizički nesposoban za sledeći mandat. Možda jedini izuzetak je tema vezana za pobunu u Kapitol hilu 6. januara 2021. godine: Bajden je o toj temi govorio jasno i odsečno.

Debata Dzozef Bajden Donald Tramp

AP photo

 

 

Donald Tramp je delovao samouvrenije, ali je ponovo činio manje ispade dok je davao odgovore na pitanja, na primer tvrdnjom da nije imao seks s porno zvezdom ili pričom o tome kako igra golf. Osim toga, izbegao je da odgovori na suštinski važno pitanje voditelja o tome da li bi priznao rezultate izbora. Na njega je odgovorio tek kada je pitanje bilo ponovljeno, i to rečima: „Ako budu fer i legalni, apsolutno“.

Jednu temu je pokušao da izbegne i Bajden, i to ono koje se tiče verovatno najvažnije teme ovih predsedničkih izbora – starosti kandidata. Pred kraj emisije, umesto da odbrani svoje sposobnosti s obzirom na godine, on je govorio o mikročipovima. Istine radi, tema mikročipova je važna, jer SAD pokušavaju da spreče Ruse da kupuju čipove za potrebe naoružavanja, čime pokušavaju da utiču na tok rata u Ukrajini.

Bajden je uspeo da zbuni publiku rečenicom „konačno smo pobedili Mediker“. Mediker je program zdravstvene zaštite koji je on lično promovisao kao potpredsednik Baraka Obame. Bajden je verovatno mislio da je konačno pobeđena farmaceutska industrija, između ostalog uspehom da se obezbedi niža cena terapije za dijabetes. Komentatori tvrde da će ova rečenica biti savršen deo svake Trampove reklame.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading