Časiv Jar
Foto: Printscreen/@IAPonomarenko


Ukrajinska vojska je saopštila u četvrtak da su njihove snage proterale ruske vojnike iz okruga grada Časiv Jar na istočnom frontu, dok Rusi i dalje tvrde da prave progres u istom gradu. Časiv Jar se nalazi na brdu oko 20 kilometara zapadno od Bahmuta, grada koji su ruske snage zauzele pre godinu dana, i obe strane ga vide kao potencijalno polazište za ruski napredak prema ključnim gradovima u istočnoj oblasti Donjecka, posebno Kramatorsku i Slovjansku.

Prema rečima portparola vojske Nazara Volosina, ukrajinski branitelji su proterali ruske snage iz okruga Kanal u Časiv Jaru.

 

 

"Neprijateljske snage više nema", rekao je on. Vološin je takođe dodao da ruske snage nisu u mogućnosti da zauzmu Časiv Jar, zbog čega su odlučile da unište grad. Ukratko, Ukrajinci tvrde da Rusi koriste zloglasni TOS-1, višeciljevni bacač raketa sa raketama opremljenim aerozolnim bojevim glavama. "To je strašno oružje koje udara termobaričnim raketama", izjavio je Vološin.

 

 


Dokazi pokušaja ruskih snaga da sravne Časiv Jar sa zemljom svim raspoloživim sredstvima su očigledni na slikama iz samog grada. Vazdušne fotografije pokazuju uništene kvartove i crnjene zgrade u onome što je nekada bio prosperitetan grad u Donbasu. Scene podsećaju na nešto iz distopijskog filma, i jasno je da su kvartovi Chasiv Yara najviše pretrpeli udare bombi, raketa i artiljerijske municije. Čak ni crkva nije pošteđena uništenja. Pre rata, populacija ovog grada je bila oko 12.000 ljudi, i teško je zamisliti da će Časiv Jar brzo oporaviti od takvog pustošenja, čak i pod pretpostavkom da rat uskoro završi.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading