RUSIJA HITNO UPOZORAVA NATO ZBOG INCIDENATA U CRNOM MORU: "Moglo bi doći do direktnog rata"
Foto: Alo/shutterstock


Rusija je izdala upozorenje u vezi sa američkim špijunskim bespilotnim letelicama u Crnom moru, obećavajući da će njeni vojni snage preduzeti "brze mere odgovora" kako bi sprečile potencijalne incidente u vazdušnom prostoru.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da američke letelice sve češće se pojavljuju iznad Crnog mora i optužilo Vašington da ih koristi za izviđanje i razmenu obaveštajnih podataka sa Kijevom. Dodali su da je novi ministar odbrane Rusije Andrej Beljousov naredio Generalštabu vojske da preduzme akciju protiv američkih bespilotnih letelica. SAD su prethodno odgovorile na upozorenja Moskve, izjavivši da će nastaviti sa svojim misijama u regionu oko Krima, koji je Rusija nezakonito anektirala iz Ukrajine 2014. godine. "Nastavićemo da letimo i delujemo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad međunarodnih voda", izjavio je savetnik Bele kuće u martu prošle godine.


Eskalacija tenzija između SAD i Rusije

Upozorenje iz Rusije dolazi nakon što je američki sekretar odbrane Lojd Dž. Ostin imao svoj prvi telefonski razgovor sa Beljousovim u utorak.

"Povećani letovi američkih bespilotnih letelica iznad Crnog mora ukazuju na sve veće uključivanje Sjedinjenih Država i NATO zemalja u sukob u Ukrajini na strani Kijeva", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Takvi letovi značajno povećavaju verovatnoću incidenata u vazdušnom prostoru sa avionima Ruskih vazdušnih snaga, što povećava rizik od direktnog sukoba između alijanse i Ruske Federacije. NATO zemlje će biti odgovorne za ovo", navelo je Ministarstvo.

"Ruski ministar odbrane Andrej Beljousov naredio je Generalštabu Oružanih snaga Ruske Federacije da razvije predloge za brzi odgovor na provokacije", dodali su.

Rastuće tenzije i potencijalne posledice

Eskalacija tenzija između Rusije i SAD, posebno u regionu Crnog mora, izaziva zabrinutost zbog potencijalnih posledica takvih vojnih konfrontacija. Upotreba bespilotnih letelica za prikupljanje obaveštajnih podataka i nadzor dodaje novu dimenziju u postojeću geopolitičku dinamiku u tom području. Sa obe strane pokazivanja odlučnosti za potvrđivanje svoje prisutnosti i interesa, rizik od direktnog sukoba visi nad glavom.

Crno more, koje graniči sa šest zemalja uključujući Rusiju, Ukrajinu, Tursku i Rumuniju, postalo je sporna arena za vojno poziranje i strateške manevre. Prisustvo SAD i njihovih saveznika iz NATO-a u regionu je bio predmet spora za Rusiju, koja to smatra kao upadanje u njen sferu uticaja. Kao takvo, vazdušni prostor iznad Crnog mora postao je simbol šireg geopolitičkog rivalstva između Zapada i Rusije.

(Index)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading