Debata Dzozef Bajden Donald Tramp
Foto: Tanjug/AP photo


U nedavnoj debati Donalda Trampa i Džoa Bajdena, moderatori su se našli u teškoj situaciji suočavajući se sa lažnim tvrdnjama i nespremnošću aktuelnog predsednika da odgovori na postavljena pitanja. Kako su se kandidati suočavali jedan sa drugim, netačne tvrdnje su se ređale, a moderatori su bili primorani da puštaju laži i poluistine da ostanu neosporne. Ovo je posebno bilo izraženo kod Donalda Trampa, koji je često ignorisao postavljena pitanja, umesto toga iznoseći svoje tvrdnje bez argumenata.

Abortus: Mitovi i Stvarnost

Jedna od tema koja je izazvala polemiku tokom debate bila je abortus. Tramp je tvrdio da demokrate podržavaju abortus do rođenja, što je mit zasnovan na neistinama. Manje od 1% abortusa u SAD se obavlja u periodu od ili posle 21 nedelje, uglavnom zbog zdravstvenih razloga ili nedostatka pristupa nezi ranije u trudnoći. Odluka Rou protiv Vejda je ostala popularna tokom pola veka, a pitanje abortusa je i dalje aktuelno, kako pokazuju slučajevi koji su razmatrani ove godine pred Vrhovnim sudom SAD.

Ekologija: Trampove "Najbolje Ekološke Brojke Ikada"

Trampova tvrdnja da je imao "najbolje ekološke brojke ikada" nije jasna, što onemogućava proveru činjenica. Međutim, tekst Gardijana je ranije objavio činjenice koje ukazuju na suprotno - Trampova administracija je učinila zemlju prljavijom, a klimu toplijom.

Reforma Lekova na Recept: Istina o Troškovima

Tokom debate, Bajden je izneo tvrdnju o smanjenju troškova lekova za starije osobe, ali je došlo do neslaganja u iznosima. Ograničenje troškova insulina iz svog džepa je 35 dolara mesečno, više od 15 dolara koje je Bajden tvrdio. Ova tema je pokazala koliko je važno pažljivo proveriti činjenice i izneti tačne informacije.

Granica i nezaposlenost: Trampove tvrdnje

Trampova tvrdnja da je granica bila najbezbednija u istoriji nije potkrepljena činjenicama, a njegova izjava o ekonomiji takođe je dovedena u pitanje. Stopa zaposlenosti je počela da raste nakon početnog pada na početku pandemije, pre nego što je Bajden preuzeo dužnost, što ukazuje na kompleksnost ekonomske situacije.

Superpredatori: Rasprava o Bajdenovoj izjavi

Tramp je optužio Bajdena da je nazvao crne Amerikance "superpredatorima", ali nema dokaza da je Bajden koristio tu frazu ili podržao teoriju koja stoji iza nje. Ova tema je podsetila na važnost preciznosti u političkim izjavama i njihovom kontekstu.

(Blic)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading