Američka podmornica
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


Američka nuklearna podmornica iz sastava 6. flote, opremljena balističkim projektilima, nedavno je izronila iz Norveškog mora, prema informacijama koje su objavili "Biznis Insajder".

Podmornicu prate raketna krstarica i dva pomorska aviona, a specifičan cilj ove misije još uvek nije javno poznat. Ipak, stručnjaci ističu da je ovo verovatno deo šire poruke upućene potencijalnim protivnicima, posebno imajući u vidu nedavna pojavljivanja ruske mornarice kod Kube.


USS Tenesi i njegova moć

USS Tenesi je nuklearna podmornica opremljena balističkim raketama klase Ohajo, koje imaju kapacitet da nose čak 20 nuklearnih projektila tipa Trident. Ova podmornica je prate E-6B Merkur, koji je odgovoran za vazdušnu nuklearnu komandu, kao i za kontrolu i komunikaciju sa predsednikom i vojnim vrhom Sjedinjenih Američkih Država.

Poruka potencijalnim protivnicima

Američka mornarica retko otkriva lokaciju podmornica koje su opremljene balističkim projektilima, s obzirom da one predstavljaju ključni deo američke nuklearne trijade. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, Pentagon je sve otvoreniji u vezi sa objavljivanjem informacija o prisustvu ovih podmornica u severnom Atlantiku i okolnim morima, posebno u blizini Norveške.

(Mondo)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading