nemačka
Foto: EPA/EPA/CLEMENS BILAN, ilustracija

Upravni sud u Berlinu doneo je odluku o oduzimanju nemačkog državljanstva Vladimiru Sergijenku, bivšem pomoćniku poslanika desničarske partije Alternativa za Nemačku. Ova odluka usledila je nakon saznanja da je Sergijenko prilikom podnošenja zahteva za državljanstvo pružio lažne informacije, prikrivajući svoje rusko državljanstvo. Naime, u svojoj molbi za naturalizaciju, koju je podneo 2019. godine, Sergijenko je naveo da poseduje samo ukrajinsko državljanstvo, dok je kasnije utvrđeno da je dobio i ruski pasoš.

Vladimir Sergijenko je dobio nemački pasoš u novembru 2022. godine, ali je godinu dana kasnije otkriveno da je takođe imao i rusko državljanstvo. Ovo otkriće je dovelo do skandala, posebno imajući u vidu da je Sergijenko bio pomoćnik poslanika Bundestaga iz ekstremno desničarske AfD, Eugena Šmita, i da je imao pristup nemačkom parlamentu. Usledilo je i saopštenje Federalne agencije za zaštitu ustava koje ga je sumnjičila da je delovao "u ime ruskih državnih organa na štetu Nemačke". Sergijenko je negirao sve optužbe i podneo tužbu upravnom sudu, koja je na kraju odbačena.

Zaključci nemačkih kontraobaveštajnih agenata bazirani su na zajedničkoj istrazi Insajdera i Špigla, koja je otkrila da se Sergijenko, bivši ukrajinski politikolog, dopisivao sa svojim nadzornikom, pukovnikom FSB-a, informišući ga o obavljenom poslu. Ovaj posao, između ostalog, imao je za cilj ometanje pomoći Ukrajini.
 

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading