Kanditatura za izbore
Foto: AP/Belarusian Presidential Press Service via AP

Beloruski poslanici su izrazili ogorčenje zbog toga što je rumunska vlada namerno ometala učešće delegacije beloruskog parlamenta na sednici Parlamentarne skupštine OEBS-a i odbila ulazak delegaciji u tu zemlju, prenela je agencija BelTA.

"Rumunska vlada je donela ovu odluku suprotno svim osnovnim opredeljenjima i principima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Republika Belorusija aktivno učestvuje u radu Parlamentarne skupštine OEBS-a. Naša zemlja je 2017. godine uspešno bila domaćin 26. godišnjeg zasedanja PS OEBS-a", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se i da je tom prilikom Belorusija omogućila što povoljnije uslove za rad stranih poslanika, koji su predstavljali 55 država članica.

Beloruski poslanici naveli su da bi Parlamentarna skupština OEBS-a trebalo da bude platforma za otvoren, inkluzivan dijalog, što je posebno dragoceno u uslovima trenutnog zaoštravanja konfrontacije u spoljnoj politici.

"Nedopuštanje delegaciji beloruskog parlamenta da učestvuje na sednici Parlamentarne skupštine OEBS-a u Bukureštu je primer očigledne pristrasnosti i diskriminacije", navedeno je u saopštenju beloruskog parlamenta. 

Poslanici su dodali da pristup koji punopravnim članovima uskraćuje mogućnost da iznesu svoje nacionalne stavove, potkopava međunarodni autoritet i temelje same organizacije. 

Oni su takođe naveli da zbog odbijanja zemlje domaćina da odobri ulazak beloruskoj delegaciji, Belorusija neće priznati odluke koje bi mogle biti donete na sednici u vezi sa ovom državom. 

"Kao i do sada, Belorusija u potpunosti podržava napore u cilju očuvanja dijaloga između država članica OEBS-a i iznalaženja političkih rešenja zarad jačanja naše zajedničke bezbednosti", navodi se u saopštenju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading