Izraelska vojska
Foto: Alo/Shutterstock

Nema napretka u pregovorima o prekidu vatre sa Izraelom u vezi sa ratom u Gazi, saopštio je visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan.

Posle novih vazdušnih udara više hiljada palestinaca napustilo je izbeglički kamp El-Mavasi. Iz grada Gaza je u jednom danu raseljeno najmanje 60.000 ljudi, tvrde UN. IDF i Hezbolah nastavljaju razmenu vatre.

Ako Izrael krene u "vojnu agresiju punog obima" u Libanu protiv Hezbolaha, "nastaće rat do potpunog uništenja", saopštila je iranska misija pri UN.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Galant: Hamas nije u stanju da se oporavi od izraelskih operacija u Pojasu Gaze


Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas tokom posete Rafi na jugu Pojasa Gaze da Hamas nije u stanju da se oporavi od izraelskih operacija u kojima su uništeni oružje i podzemni tuneli te palestinske militantne grupe.

Galant je ocenio da Hamas više nema načina da se naoruža, da se opremi, da ne može da dovede pojačanje, preneo je Tajms of Izrael.

"Njihov borbeni duh je slomljen i vreme zapravo radi protiv njih, a ne za njih", naveo je Galant.

On je ponovio da je cilj izraelske operacije u Pojasu Gaze potpuno uništenje Hamasa.
 

Osamnaest izraelskih vojnika ranjeno u napadu dronom Hezbolaha

Osamnaest izraelskih vojnika je ranjeno, od kojih jedan teško, u današnjem napadu dronom libanske militantne grupe Hezbolah na severu Golanske visoravni, saopštila je izraelska vojska.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad, navodeći da je gađao izraelsku vojnu lokaciju kao odgovor na napade izraelske vojske na tu grupu ranije danas, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je saopštila da je pogodila niz ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu u poslednjih nekoliko sati, uključujući operativna mesta u Markabi i raketni bacač u Ajta aš-Šabu, koji je korišćen u današnjim napadima.

IDF potvrdio ubistvo palestinskog komandanta Islamskog džihada na Zapadnoj obali 

IDF je potvrdio da je ranije danas izvršio vazdušni napad na kamp Nur Šams u oblasti Tulkarm na Zapadnoj obali, ubivši jednog palestinskog komandanta Islamskog džihada.

Prema IDF-u, Said Džaber je odgovoran za nekoliko pucnjava i napada eksplozivnim napravama na vojnike i civile.

Islamski džihad je identifikovao Džabera kao "jednog od osnivača i najistaknutijih vođa" svog lokalnog krila u Tulkarmu. Izvori IDF kažu da je on bio drugi u komandi.

 

 

Izrael pogodio nekoliko ciljeva na jugu Libana

Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su da su pogodile nekoliko lokacija na jugu Libana gde su se okupljali operativci Hezbolaha.

IDF navodi da su operativci Hezbolaha primećeni na tim lokacijama.

Kako je navedeno, pripadnik Hezbolaha primećen je kako ulazi u jednu zgradu u gradu Hula, gde su bili okupljeni ostali članovi te grupe.

Ubrzo zatim, avion lovac gađao je i pogodio zgradu, navela je izraelska vojska.

U odvojenom napadu, operativac Hezbolaha opažen je u zgradi koju koristi teroristička grupa Kafr Kila i taj objekat je takođe ubrzo potom pogođen, saopštile su izraelske oružane snage.

 

 

Netanjahu: Posvećeni smo borbi sve dok ne ostvarimo sve ciljeve

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ističe da ne postoji zamena za pobedu u ratu Izraela protiv Hamasa.

"Naše snage deluju u Rafi, Šedžaji, svuda u Pojasu Gaze. Svaki dan likvidiramo na desetine terorista u borbama iznad zemlje, na kopnu, ali i pod zemljom", kaže Netanjahu.

Ističe da da su u Izraelu posvećeni borbi sve dok ne ostvare sve zacrtane ciljeve – eliminacija Hamasa, povratak svih talaca i obezbeđivanje situacije prema kojoj Gaza više neće predstavljati pretnju. 

(Times of Israel)

IDF: Likvidirano 40 boraca Hamasa kod Gaze

Izraelska vojska (IDF) tvrdi da je likvidirala najmanje 40 boraca Hamasa tokom akcija u gazinom naselju Šedžaja, na severu Pojasa Gaze.

Iz IDF-a navode da je reč o broju onih pripadnika palestinske organizacije koji su do sada identifikovani, a da je realan broj verovatno veći. 

Sedmoro civila poginulo u napadu na Rafu

Najmanje sedmoro civila je poginulo, a na desetine ih je povređeno, u novom izraelskom napadu na stambeno naselje u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, piše palestinska novinska agencija Vafa.

Hamas

Shutterstock

 

 

U Sudanu otvoren novi front, besne borbe između armije i paravojnih snaga

Borbe besne između sudanske vojske i ozloglašene paravojne grupe u centralnoj provinciji Senar, saopštili su danas zvaničnici, čime je otvoren još jedan front u 14-mesečnom ratu koji je ovu afričku zemlju gurnuo na ivicu gladi.

Paravojne Snage za brzu podršku (RSF) počele su ofanzivu na provinciju Senar ranije ove nedelje, napadajući selo Džebal Moja pre nego što su se preselile u njen glavni grad Singa, gde su izbile nove borbe, prenela je agencija AP.

Izrael pogodio nekoliko ciljeva na jugu Libana

Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su da su danas pogodile nekoliko lokacija na jugu Libana gde su se okupljali operativci Hezbolaha.

Operativci Hezbolaha primećeni su prethodno na tim lokacijama koje koristi ova teroristička grupa na jugu Libana, saopštila je danas izraelska vojska, prenosi Tajms of Izrael. Kako je navedeno, pripadnik Hezbolaha primećen je kako ulazi u jednu zgradu u gradu Hula, gde su bili okupljeni ostali članovi te grupe.

IDF: Izvršeno više desetina napada dronovima na položaje Hamasa u Šedžaji

Izraelska vojska saopštila je danas da je tokom proteklog dana, u okviru borbenih operacija 98. divizije IDF-a, izvršen napad dronovima na više destina položaja Hamasa u Šedžaji u Pojasu Gaze.

IDF navodi da su trupe iz ove divizije likvidirale nekoliko boraca Hamasa, da su nakon napada pronašle oružje i da su otkrile aktivirane i sakrivene ekplozivne naprave, prenosi Tajms of Izrael.

Masovni protesti u više izraelskih gradova, demonstranti tražili prevremene izbore

U Tel Avivu, Jerusalimu i drugim izraelskim gradovima u subotu su održane masovne demonstracije sa kojih je izraelska vlada pozvana da prihvati dogovor o razmeni talaca i održavanje prevremenih izbora, a protesti su bili praćeni sukobima sa snagama bezbednosti i nasilnim hapšenjima, preneli su danas izraelski mediji.

Organizatori demonstracija u Jerusalimu su potvrdili za Tajms of Izrael da su u subotu uveče prisustvovali hapšenjima četiri demonstranta uz upotrebu prekomenrne sile.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading