Emanuel Makron
Foto: Alo/Tanjug

Biračka mesta otvorena se u 8 ujutro, a pravo glasa ima 49,3 milijuna ljudi. Glasanje u prekomorskim teritorijama već je počelo.

Makron je raspisao prevremene izbore nakon što je krajnje desno Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen ostvarilo veliki uspeh na izborima za Evropski parlament početkom ovog meseca.

Kako stoje stranke pred izbore

Stranka Marin Le Pen osvojila je 9. juna na evropskim izborima oko 32 posto glasova, deset više nego na prethodnim evropskim izborima 2019. i 17 posto više od Makronove stranke.

RN vodi u predizbornim anketama i ispred novog levičarskog saveza, Novog narodnog fronta (NPF), nedavno osnovane da bi se takmičili na izborima. Centristička Renesansa je na trećem mestu.

U Skupštinu ulaze kandidati koji u prvom krugu osvoje apsolutnu većinu, ali u većini izbornih jedinica pobednik će se znati tek nakon drugog kruga 7. jula.

Makronov drugi i poslednji mandat završava se 2027., i on ostaje predsednik bez obzira na rezultate izbora, ali će možda morati da deli vlast s protivnicima. Oštar pad podrške Renesansi zasigurno će ograničiti njegovu učinkovitost.

Marin Le Pen iz RN-a smatra se ozbiljnom protivkandidatkinjom na sledećim predsedničkim izborima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading