Džo Bajden
Foto: Alo/Tanjug

Bajdenov nastup u predsedničkoj debati na CNN-u izazvao je alarm među najuticajnijim demokratama, navodi taj medij.

- Izgledao je malo dezorijentisan. Popravljao se kako je debata tekla. Ali mislim da je tada počela panika - kaže komentator Dejvid Akselrod o atmosferi među demokratama.

Predsednikovi saradnici su, posle TV debate sa Trampom, insistirali da Bajden neće odustati, ali su posle katastrofalnog Bajdenovog nastupa sukobi njegovih saradnika, koji insistiraju na nastavku kandidature, i šireg kruga demokrata, koji traže promenu u poslednjem trenutku, se intenziviraju, prenosi CNN. Neobičnim gestom, uredništvo uticajnog Njujork tajmsa pozvalo je Bajdena da istupi iz predsedničke trke.

Senka velikana

- Predsednik se pojavio u četvrtak uveče kao senka velikog zvaničnika. Mučio se da objasni šta želi da postigne u svom drugom mandatu. Borio se da odgovori na Trampove provokacije. Borio se da Trampa pozove na odgovornost za svoje laži, neuspehe i jezive planove. Više puta se borio da dođe do kraja rečenice - napisala je redakcija Njujork Tajmsa. Najveća usluga javnosti sada bi bila da Bajden objavi da neće nastaviti sa kampanjom, jer se sada čini da je kandidatura "nepromišljeno kockanje".

Nema razloga da demokrate rizikuju stabilnost i bezbednost zemlje primoravajući birače da biraju između Trampovih i Bajdenovih nedostataka. Previše je rizično jednostavno se nadati da će Amerikanci prevideti problem Bajdenovih godina i bolesti, ističe list. Ali ako Bajden ostane u trci sa Trampom, Njujork Tajms kaže da će podržati Bajdena.

Demokrate bi mogle da izaberu drugog kandidata za novembarske izbore, ali to ne bi bio lak proces u ovoj fazi kampanje. Bez ubedljivog izazivača, Bajden je osvojio skoro sve glasove na partijskim predizborima, što znači da je malo verovatno da je mogao biti primoran iz trke protiv svoje volje. Demokrate imaju konvenciju u Čikagu u avgustu, ali je stranka postavila 22. jun kao rok za državne ogranke da izaberu više od 3.900 delegata. Skoro svi glasaju za Bajdena, navodi CNN. U Čikagu bi mogli da izaberu novog kandidata, ali to znači da bi za to najviše zaslužne pristalice Bajdena.

Hilari ili Mišel

Ako aktuelni predsednik postane nesposoban nakon pobede na partijskoj nominaciji, prema 25. amandmanu, potpredsednica Kamala Haris bi ga zamenila, ali ko će postati demokratski kandidat na izborima biće određeno partijskim pravilima. Demokratski nacionalni komitet ima ovlašćenje da popuni upražnjeno mesto nakon konvencije, nakon što se predsednik stranke konsultuje sa demokratskim guvernerima i rukovodstvom Kongresa.

Bajdenovi savetnici proveli su dan nakon debate pozivajući demokratske članove Kongresa, donatore i druge ključne pristalice u nadi da će ublažiti paniku zbog Bajdenovog neizvesnog učinka. Neki demokratski poslanici su izrazili zabrinutost. Džo Bajden nije mogao da komunicira, a Donald Tramp je lagao svaki put kada bi otvorio usta“, prokomentarisala je predstavnica Minesote Endži Krejg. Upitan da li je otvoren za mogućnost da demokrate dobiju još jednog kandidata, predstavnik Ilinoisa Bred Šnajder je rekao da. Kalifornijski poslanik Skot Peters nazvao je takve razgovore preuranjenim, ali je dodao da je otvoren za razgovore o tome kako pobediti na izborima.

Kamala ili Gavin?

Ali jedan broj istaknutih demokrata stao je u Bajdenovu odbranu: bivši predsednik Barak Obama, zatim bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je rekla da to nije sjajno, ali kada je u pitanju integritet, Bajden je daleko nadmašio Trampa.

- Zapanjujuće je videti republikance kako prihvataju to nepoštenje. Dakle, ne, nemam problem - rekla je Nensi Pelosi. Džo Bajden trči da služi američkom narodu. Donald Tramp se kandiduje da služi Donaldu Trampu, popularna guvernerka Mičigena Grečen Vitmer stala je u Bajdenovu odbranu. Razlika između Bajdenove vizije da osigura da svi u Americi imaju fer šansu i opasnih planova Donalda Trampa koji služe sebi, samo će se izoštriti kako budemo krenuli u novembar, rekla je Grečen Vitmer.

Kao moguća zamena Bajdena najčešće se pominje potpredsednica Kamala Haris, ali ima i nekoliko drugih imena: mnogi pominju guvernera Kalifornije Gevina Njusoma, bivšeg gradonačelnika San Franciska, koji otvoreno razmišlja o kandidaturi 2028. Ističe i NIT Grečen Vitmer, zvezda Demokratske stranke, čijoj popularnosti je doprineo i Trampov napad na „tu ženu iz Mičigena“. Tu je guverner Ilinoisa Džej Bi Pricker, milijarder vredan 3,5 milijardi dolara, naslednik lanca hotela Hajat, koji se žestoko sukobio sa Trampom: nazivajući ga kriminalcem, rasistom, homofobom i prevarantom. Između ostalih, NIT kao moguće kandidate navodi Hilari Klinton i Mišel Obamu. Bivšem predsedniku Obami ustavom je zabranjeno da se ponovo kandiduje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading