Požar u Turskoj
Foto: Tanjug/Sercan Ozkurnazli/Dia Photo via AP

Ne pamti se period u kom je više bilo bujica, klizišta, ali i požara širom Evrope prilikom kojih je mnogo ljudi evakuisano iz svojih domova, neki se vode kao nestali, dok su drugi, nažalost, tragično nastradali.

Na severozapadu Italije kiša pada više od 10 sati a reka Stura je nabujala preko bezbednih nivoa, prema “La Stampi”.

U Lagu dela Toreu, aktiviralo se nekoliko klizišta i jedan pastir je bio zarobljen na 150 metara nadmorske visine. Njega su spasili vatrogasci. Sedam porodica koje su bile ugrožene u dve zgrade kod potoka Vasola moralo je da se evakuiše nakon što se potok pretvorio u besnu bujicu, prenosi Blic.

U međuvremenu, slike iz Sijera u Švajcarskoj prikazuju veliku poplavu i potopljen autoput nakon izlivanja reke Rone usled velikih oluja.

U petak teško pogodilo Švajcarsku, sa pljuskovima od preko 100 mm u nekim oblastima. Bujične poplave odnosile su kuće i automobile nekih žitelja.

Požari u Grčkoj

U Grčkoj je nekoliko uzbuna na snazi nakon talasa šumskih požara, a nekoliko sela je evakuisano iz predostrožnosti. Prema BBC-u, avion je angažovan za gašenje šumskog požara na periferiji Atine, a neki stanovnici su evakuisani.

Pedesetpetogodišnji vatrogasac tragično stradao nakon što je prošle nedelje izbilo 45 požara u razmaku od nekoliko sati svaki, usled ekstremnog toplotnog talasa sa temperaturama koje su dosegle 42 stepeni Celzijusa, piše “Dejli mejl”.

grčka

Foto: Shutterstock

 

Snažne oluje pogodile su veliko područje zapadno Kanavezea, a reka Noasčeta u dolini Orko je toliko nabujala da je čuveni vodopad na kapijama grada “preskočio” ulazni most u gradski centar i primorao vlasti da zatvore glavni put.

Šumski požari, podstaknuti olujnim vetrovima, nekontrolisano su besneli na grčkom ostrvu Serifos ranije danas, navodeći vlasti da narede evakuaciju za nekoliko zaseoka. U saopštenju vatrogasne službe se navodi da se više od deset vatrogasaca sa četiri vozila bori protiv stihije koja je zahvatila nisku vegetaciju, ali se veoma brzo proširila usled jakih udara vetra.

U celoj Grčkoj visoke su temperature vazduha i jaki udari vetra, a prekjuče je izbilo pedesetak požara.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading