putin nazdravlja sa sijem
Foto: EPA/EPA-EFE/PAVEL BYRKIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Uvoznici iz zemalja koje Rusja označava kao neprijateljske za dve godine sankcija izgubili su 256,5 milijardi dolara (skoro 21 trilion rubalja) ruske robe, dok je Moskva mogla da preusmeri robu vrednu ove sume u druge države i čak je dobila beneficiju od pet triliona rubalja, tvrde RIA novosti da su izračunale na osnovu javno dostupnih podataka.

- Prema trgovinskim statistikama, ruski izvoz u neprijateljske zemlje bio je mešovit u protekle dve godine, pri čemu su neke stavke opadale, a druge su rasle. Ako uzmemo samo prve, onda su zapadni uvoznici 2022. godine dobili manje proizvoda za 64,1 milijardu dolara (4,5 triliona rubalja), a 2023. godine – za 192,4 milijarde dolara (16,5 biliona rubalja). Tako su za dve godine ograničenja dobili manje robe u vrednosti za 256,5 milijardi dolara, ili skoro 21 triliona rubalja - prenosi ruska agencija.

Istovremeno, prema podacima Federalne carinske službe ( FCS ), na kraju dve godine ruski izvoz je bio u plusu: u poređenju sa periodom pre sankcija, uspeo je da zaradi dodatnih 30,9 milijardi dolara (pet triliona rubalja) za dve godine.

- Tako je Moskva zahvaljujući trgovini sa prijateljskim zemljama nadoknadila izgubljeni prihod tokom dve godine, zaradivši dodatnih najmanje 287,5 milijardi dolara, odnosno 26 triliona rubalja - navodi se u članku.

Najmanje su zahlađenjem trgovinskih odnosa pogođeni proizvodi biljnog porekla - smanjenje je iznosilo 638,5 miliona dolara, kao i masti i ulja - 464,5 miliona, tkanine i odeća - 325 miliona, i umetnički predmeti - 44 miliona dolara, piše RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading