severna koreja
Foto: EPA/EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY, ilustracija

"Severna Koreja je ispalila neidentifikovanu balističku raketu na istok", saopštila je južnokorejska vojska, napominjući da je to drugo lansiranje za nedelju dana, prenosi agencija Jonhap.

Južnokorejska vojska još nije saopštila nikakve detalje lansiranja, rekavši da detaljno analizira sve njene karakteristike, uključujući tip rakete i njen domet leta.

Najnovije lansiranje dolazi nakon što je Severna Koreja ispalila balističku raketu ka Istočnom moru u sredu 26. juna.

Pjongjang je tvrdio da je uspešno izveo višestruki test raketa sa bojevim glavama, ali je Južna Koreja odbacila tu tvrdnju, rekavši da se lansiranje završilo neuspehom pošto je projektil eksplodirao u vazduhu.

Britanski ratni brod nedavno u blizini obale Severne Koreje

Podestimo, Britanski ratni brod HMS Spey nedavno je izvršio patrolu u blizini obale Severne Koreje, u znak podrške sankcijama UN protiv te zemlje.

Patrolni brod je vršio praćenje i nadzor ilegalnih pomorskih aktivnosti, uključujući moguće kretanje plovila pod zastavom Severne Koreje zabranjeno rezolucijama Saveta bezbednosti UN, u vodama oko obale Japana, preneo je UK Defence Journal (UKDJ), nezavisni portal koji objavljuje britanske i međunarodne vesti i analize u oblasti odbrane.

"Japan pozdravlja ove akcije sa stanovišta obezbeđivanja efikasne primene relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN kao znak solidarnosti sa međunarodnom zajednicom u vezi sa sprovođenjem eliminacije severnokorejskog oružja za masovno uništenje i balističkih projektila", saopštila  je japanska vlada.

Ministarstvo odbrane Japana i Snage za samoodbranu blisko sarađuju sa partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama, uključujući Veliku Britaniju, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading