nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Raspoređivanje ovih sistema će podržati pojačano prisustvo Alijanse u regionu i nadgledati rusku vojnu aktivnost, prenosi britanski portal UK Defence Journal (UKDJ), pozivajući se na izjavu bivšeg oficira Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), koji je želeo da ostane anoniman.

"Zvanično, svi prikupljeni obaveštajni podaci šalju se samo državama NATO-a, ali poznato je da neke od tih nacija brzo dele informacije sa Ukrajinom, omogućavajući joj da se suprotstavi nadolazećim napadima. Zapadni obaveštajni podaci nude Ukrajini mogućnost da malo brže odgovori", rekao je bivši oficir RAF-a.

Portparol NATO-a Oana Lungesku izjavila je prošle godine, povodom sličnog raspoređivanja NATO sistema, da je Alijansa rešena "da zaštiti i odbrani svaki pedalj savezničke teritorije".

"Naš AWACS može da otkrije avione udaljene stotinama kilometara, što ih čini ključnom sposobnošću za odvraćanje i odbranu", dodala je ona.

Kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, NATO je povećao vazdušno prisustvo u istočnoj Evropi dodatnim lovcima, osmatračkim avionima i tankerima, podseća britanski portal specijalizovan za oblast odbrane.

Od februara 2022, NATO AWACS sprovodi redovne patrole nad istočnom Evropom i regionom Baltičkog mora kako bi pratio ruske ratne avione u blizini granica NATO-a.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading