Džo Bajden
Foto: Alo/Tanjug

Bajdenova porodica, uključujući prvu damu Džil Bajden, sina Hantera Bajdena i njihove unuke, sastala se u Kemp Dejvidu na ranije zakazano okupljanje i preklinjala predsednika da nastavi da se bori u svojoj kandidaturi za reizbor, rekli su Bajdenovi savetnici za CNN. Jedan savetnik je opisao članove porodice da su ponudili „nedvosmislenu podršku“.

Porodica – očigledno frustrirana timom koji je pripremao predsednika Bajdena uoči njegove alarmantne debate sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom – razgovarala je o tome da li bi trebalo otpustiti nekog od Bajdenovih glavnih savetnika i da li treba izvršiti promene osoblja u kampanji, rekao je jedan savetnik.

Bajden je, međutim, poznat po tome što je lojalan i zaštitnički nastrojen prema svojim bliskim savetnicima i ne voli da otpušta pomoćnike. Od nedelje se nije činilo da se naziru neke veće kadrovske promene.

Divljenje i podrška koju je Bajdenova porodica iskazala predsedniku u nedelju odražavala je burne javne pohvale prve dame za njenog muža poslednjih dana.

Porodično okupljanje na predsedničkom povlačenju došlo je u trenutku kada se Bajden i njegova kampanja suočavaju sa lavinom poziva da predsednik odustane nakon predsedničke debate CNN-a u četvrtak. Diskusija je bila fokusirana i na to kako članovi Bajdenovog klana mogu da pomognu predsedniku, a ne da li treba da preispita svoju kandidaturu, rekao je jedan od savetnika.

Bajden nestrpljivo prikuplja podatke - anegdotske dokaze i javne ankete - ali čeka širi krug anketa i istraživanja demokratske kampanje ove nedelje, rekli su savetnici, pripremajući se za očekivani pad podrške u državama na bojnom polju. Savetnici su preventivno okrivili teško medijsko izveštavanje za bilo kakav pad, a ne Bajdenov sopstveni učinak.

Šok od debate CNN-a još uvek vlada mnogima, sa predsednikom i onima koji su mu bliski u najranijim fazama obrade neposrednih posledica. Stav porodice – da Bajden mora da nastavi da se bori – mogao bi se promeniti u narednim danima ako se silazna spirala nastavi i ako predsednik bude uveren da bi izlazak iz trke izbegao povlačenje demokrata ove jeseni.

Mišljenje Bajdenove porodice bilo bi presudno u određivanju njegove političke budućnosti - čak i više od predsednikovog poznatog izolovanog unutrašnjeg kruga vrhunskih savetnika.

Ti savetnici su sada pod velikom lupom, a partijski insajderi se otvoreno pitaju kako su dozvolili predsedniku da izađe na scenu prošle nedelje kako bi se suočio sa Donaldom Trampom znajući šta su oni morali da znaju. Bajdenov tim je proveo skoro čitavu nedelju u Kemp Dejvidu, pokušavajući da pripremi predsednika za bilo koji scenario sa kojim bi se mogao suočiti u studiju CNN-a u Atlanti.

Bajden i njegova porodica sastali su se u nedelju na dugo planirano fotografisanje sa poznatom fotografkinjom Eni Lajbovic. Viši savetnici su u subotu insistirali na Si-En-Enu da skup nije imao za cilj da razgovara o tome da li će predsednik ostati u trci.

Nevolja prema nekim od ključnih članova Bajdenovog osoblja počela je da se širi u javnosti. Advokat Floride Džon Morgan, jedan od najplodnijih i najistaknutijih donatora Demokratske stranke, izdvojio je višeg savetnika Anitu Dan i njenog supruga Boba Bauera, koji je Bajdenov lični advokat.

„Bajden je predugo bio zavaravan vrednošću Anite Dan i njenog muža. Moraju da odu... DANAS“, napisao je Morgan na Ks u nedelju.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading