Japan
Foto: Alo/Printscreen/Youtube

 U saopštenju se navodi da je raketa H3 poletela iz svemirskog centra Tanegašima na jugozapadu Japana i uspešno izbacila u orbitu Napredni satelit za posmatranje kopna (ALOS-4), koji je sposoban da nadgleda vojne aktivnosti, poput lansiranja projektila, sa infracrvenim senzorom koji je razvilo Ministarstvo odbrane.

Novi unapređeni ALOS-4 je naslednik sadašnjeg koji je u upotrebi - ALOS-2 i može da posmatra mnogo šire područje. Prvi podaci pokazuju da raketa leti kako je planirano, a očekuje se da će JAKSA saopštiti više detalja na konferenciji za novinare kasnije danas. Lansiranje je prvobitno bilo planirano za nedelju, ali je odloženo zbog lošeg vremena.

JAKSA i njen glavni izvođač Micubiši Hevi Industris (MHI) razvijaju sistem za lansiranje H3 kao naslednika rakete H-2A, koja bi trebalo da se povuče iz upotrebe nakon još dva leta. MHI će na kraju preuzeti proizvodnju i lansiranje H3 od JAKSA i nada se da će ga učiniti komercijalno održivim smanjenjem troškova lansiranja na oko polovinu od onoga koliko trenutno košta H-2A.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading