nato avioni
Foto: Printscreen/Printscreen


Ometanje GPS signala postaje sve veća pretnja za bezbednost vazdušnog saobraćaja u istočnoj Evropi. Analiza hiljada letova tokom prva četiri meseca 2024. godine otkrila je da je više od jednog od četiri leta RAF-a za transport i nadzor bilo podložno ovim smetnjama. Ovo zabrinjavajuće otkriće ukazuje na ozbiljan trend koji utiče kako na civilne, tako i na vojne operacije.

Stručnjaci upozoravaju da neselektivno ometanje GPS-a može znatno ugroziti bezbednost, stvarajući izazove za navigaciju i povećavajući opterećenje za pilote, posebno u vazdušnom prostoru blizu potencijalno opasnih zona. Incidenti poput blokiranja GPS signala za avion koji je prevozio ministra odbrane Velike Britanije iz Poljske u martu, dodatno su istakli ozbiljnost situacije. Ometanje GPS-a uticalo je na znatan broj letova RAF-a, uključujući transportne avione poput Airbus A330 i vojne avione kao što su Voyager i RC-135.


Analiza podataka ukazuje na različite izvore ovih smetnji, uključujući rusko vojno prisustvo u Siriji i iz Kalinjingrada, kao i dejstva Izraelskih odbrambenih snaga. Povećanje učestalosti ometanja u regionima poput istočne Evrope i istočnog Mediterana zahteva prilagođavanje strategija navigacije i kontrolu vazdušnog saobraćaja kako bi se odgovorilo na ovakve izazove.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading