Izrael
Foto: Alo/Printscreen


Nemački list Bild navodi da bi Izrael mogao da pokrene vojnu operaciju protiv šiitskog pokreta Hezbolah u južnom Libanu u drugoj polovini jula. Prema izvorima Bilda, zapadne diplomate sugerišu da bi vojna operacija mogla da počne treće ili četvrte nedelje jula.

Situacija na izraelsko-libanskoj granici pogoršala se nakon početka izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze u oktobru 2023. godine. Izraelska vojska i pripadnici libanskog Hezbolaha svakodnevno pucaju jedni na druge u oblastima duž granice. Prema tvrdnjama libanskog ministarstva spoljnih poslova, oko 100.000 ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove u južnom Libanu zbog izraelskog granatiranja, dok je izraelska strana prijavila oko 80.000 stanovnika severnog Izraela u sličnoj situaciji.

Poziv nemačkog Ministarstva spoljnih poslova građanima da napuste Liban

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova nedavno je pozvalo svoje građane da hitno napuste Liban, što ukazuje na ozbiljnost situacije u regionu.

Upozorenje Iranske misije pri UN

Iranska misija pri UN nedavno je saopštila da će nastati "razoran rat" ako Izrael uđe u Liban i napadne Hezbolah, dodatno naglašavajući tenzije u regionu.

POTVRĐENE STREPNJE PREDSEDNIKA VUČIĆA

Današnja dešavanja potvrđuju strepnje Predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je upravo o ovakvoj situacxiji govorio:

- Gotovo je nemoguće izbeći sukob Hezbolaha i Izraela, a taj sukob je pravi veliki sukob, jer Hezbolah je Iran. Hamas je taj koji može da okupi ceo islamski svet u smislu deklaracija, humanitarne podrške, ali ne direktno učešće u ratu. A Hezbolah i sukob sa Libanom, dakle, nas uvodi u veliki sukob na onome što se zove Sveta zemlja, na celom istoku, ali angažuje i kompletan zapad i kompletan istok, što je Iran i najavio ovih dana. Jednostavno se vidi da se to priprema - rekao je Vučić o teškoj situaciji u svetu i na Bliskom istoku.

(RIA)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading