RUSIJA IMA TAJNO ORUŽJE KOJE MOŽE DA SPRŽI NATO DRONOVE! Ovo je šokantna istina o A-60 avionu!
Foto: Printscreen/Printscreen


Rusi su naoružali transportni avion tipa Il-76 i nazvali su konačni model A-60. Predmetna letelica je opremljena laserima i može igrati važnu ulogu u planovima Moskve protiv bespilotnih letelica (UAV) NATO-a.

Zemlje NATO alijanse pojačale su letove dronova iznad Crnog mora, uglavnom u izviđačke i špijunske svrhe, što je navelo Kremlj da postavi ultimatum Ministarstvo odbrane Rusije je upozorilo NATO da obustavi letove dronova iznad tog područja.

Situacija je posebno zabrinjavajuća za Rusiju, jer iako zapadni dronovi lete iznad međunarodnih voda, oni zapravo prikupljaju vredne informacije o položajima ruskih sistema naoružanja na Krimu i drugde.

A-60 i njegove mogućnosti

Ruski analitičar Ilja Kramnik je sugerisao da bi ruski A-60, avion opremljen laserskim sistemom o kome vrlo malo znamo, mogao da se koristi u operacijama protiv NATO dronova. Ovaj transportni avion Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije je modifikovan i opremljen borbenim sistemima.

Razvoj A-60

Razvojni program A-60 počeo je 1970-ih u Sovjetskom Savezu sa ciljem uništavanja špijunskih balona na velikim visinama. Iako je proizveden samo jedan avion A-60, ruski izvori tvrde da je obavljeno „nekoliko desetina“ probnih letova, tokom kojih je laser ispaljen na ciljeve tipa „stratosferski balon“ na visinama od 30–40 kilometara i dronove La-17.

Lakoća rada i preciznost sa kojom lasersko oružje radi bez izazivanja kolateralne štete ili gubitka života nenamernih ciljeva jedan je od primarnih razloga zašto globalne sile razvijaju lasersko oružje. Rusija već koristi lasersko oružje u borbi za spaljivanje neprijateljskih dronova, a spekuliše se da je postala prva zemlja koja je to učinila.

Iljušin Il-76, osnova za A-60

Iljušin Il-76 je četvoromotorni višenamenski strateški transportni avion koji je 1966. godine dizajnirala sovjetska dizajnerska grupa Iljušin. Prvi prototip je poleteo 1971. godine, a vojne verzije ovog aviona često su korišćene u Evropi, Aziji i Africi. Ruska vojska ih i danas koristi, do sada ih je proizvedeno čak hiljadu primeraka.

Rakete koje su korišćene za napad identifikovane su kao protivvazdušne vođene rakete američke proizvodnje MIM-104A iz kompleksa Patriot, ispaljene iz područja sela Lipci u oblasti Harkov.

(Oruzjeonline)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading