profimedia
Foto: Profimedia/Profimedia


U nedelju su održani vanredni parlamentarni izbori u Francuskoj, a Nacionalno okupljanje, stranka Marin le Pen, iznenadila je sve osvojivši najveći broj glasova u prvom krugu. Sa 33,2 odsto osvojenih glasova, stranka Le Penove nadmašila je koaliciju predsednika Emanuela Makrona, koja je završila na trećem mestu sa svega 20 procenata.

Prognoze za drugi krug izbora

Drugi krug izbora zakazan je za sledeću nedelju, a prema projekcijama, Nacionalno okupljanje bi moglo samostalno da formira novu vladu Francuske, s obzirom na osvojeni broj mandata u parlamentu. Sa potencijalnih 230 do 280 mesta, stranci Le Penove nedostaje vrlo malo mandata da samostalno formira vladu, a prognoze ukazuju da bi to moglo biti ostvarivo uz podršku aktuelnog lidera Nacionalnog okupljanja, Žordana Bardela, kao premijera.

Makronova koalicija, suočena sa neočekivanim rezultatima, pozvala je birače da blokiraju krajnju desnicu u odlučujućem drugom krugu. Takođe, najavili su povlačenje kandidata u mnogim izbornim jedinicama kako bi oslabili poziciju Nacionalnog okupljanja.

Iako se očekuje da Nacionalno okupljanje ostvari apsolutnu većinu u parlamentu, neizvesnost pred drugi krug ipak postoji, s obzirom na mogućnost da ostale partije ujedinjenim snagama utiču na ishod izbora.

Pravila i procedura izbora u Francuskoj

Francuski izborni sistem podrazumeva da se u drugom krugu takmiče prva dva najbolje plasirana kandidata, uz dodatnu mogućnost učešća svih kandidata koji su osvojili više od 12,5 procenata ukupnog broja glasača u okrugu. Pobednik drugog kruga postaje poslanik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading