Kineska raketa
Foto: Printscreen/Twitter

Kineska raketa doživela je značajan neuspeh u nedelju kada je slučajno lansirana tokom zemaljskog testiranja, da bi se potom srušila. Do nezgode je došlo kada se prva faza rakete Tianlong-3 odvojila sa lansirne rampe zbog strukturnog kvara, sletajući na brdovitom terenu u Gongyiju u centralnom delu Kine, kako je izvestila kompanija odgovorna za to, Space Pioneer (poznata i kao Beijing Tianbing Technology).

 

 


Kompanija je uverila da nije bilo povređenih usled silaska rakete zbog preventivne evakuacije oblasti pre testiranja. Space Pioneer, vodeći igrač u komercijalnim raketama, specijalizovan je za rakete na tečno gorivo. Ovaj incident dolazi nakon uspešnog lansiranja rakete Tianlong-2 u aprilu 2023. godine, označavajući kompaniju kao prvu kinesku komercijalnu lansirnu operaciju koja je poslala tečni nosač rakete u svemir i postigla orbitu, prema državnim medijima.

Tianlong-3, raketa uključena u nedeljni neuspeh, je velika tečna nosač raketa dizajnirana da pomogne u izgradnji kineske satelitske internet mreže. Njena performansa se navodi kao uporediva sa SpaceX-ovom Falcon 9, pri čemu Space Pioneer tvrdi da cilja da raketa bude lansirana više od 30 puta godišnje nakon uspešnog prvog leta.

Ovaj incident dolazi neposredno nakon povratka kineskog lunarnog modula Chang'e-6 iz svemira, gde je prikupio prve uzorke sa daleke strane Meseca. Ova misija predstavlja značajan korak u kineskoj aspiraciji, izraženoj od strane kineskog lidera Si Đinpinga, da uspostavi zemlju kao dominantnu svemirsku silu. Takođe, dešava se u vreme kada brojne zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, intenziviraju svoje sopstvene napore za istraživanje Meseca.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading