BRITANSKA VOJSKA NESPOSOBNA ZA BORBU! Ne može da ratuje ni sa kim, posebno ne sa Rusijom!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Prema izveštaju Financial Times-a, kraljevske oružane snage su došle pod žestoku kritiku vojnih oficira i analitičara. Njihova sposobnost da zaštite Britaniju od ozbiljne pretnje je dovedena u pitanje, a prema rečima visokog zvaničnika odbrane, vojska Njegovog Veličanstva je trenutno u stanju da izvodi samo najjednostavnije operacije, dok je nesposobna za borbu.

Nedostatak spremnosti za sukobe velikih razmera

Rob Džonson, bivši direktor Kancelarije za procenu pretnji i izazova Ministarstva odbrane, istakao je da britanske oružane snage nisu spremne za bilo kakav sukob velikih razmera. Prema njegovim rečima, vojska nije adekvatno opremljena za odbranu zemlje, a u slučaju veće operacije brzo bi ostala bez municije. Ova tvrdnja ukazuje na ozbiljne nedostatke u sposobnosti britanske vojske da efikasno odgovori na velike pretnje.

Problemi u protivvazdušnoj odbrani, mornarici i vazduhoplovstvu

Džonson je istakao konkretne probleme u različitim granama oružanih snaga. Prema njegovim rečima, britanska protivvazdušna odbrana je nedovoljna da zaštiti zemlju od raketnih napada dugog dometa, dok kraljevska mornarica nema dovoljno brodova za patroliranje severnim Atlantikom i odvraćanje ruske pomorske aktivnosti. Takođe, Royal Air Force je suočen sa nedostatkom lovaca, potrebnih za efikasno delovanje. Ovi problemi ukazuju na ozbiljne nedostatke u opremljenosti i sposobnosti oružanih snaga da se adekvatno suprotstave savremenim pretnjama.

Ovo upozorenje dolazi uoči opštih izbora, kada su političke stranke pozvane da pokažu posvećenost nacionalnoj odbrani. Kritike kraljevskih oružanih snaga dolaze u trenutku kada se suočavaju sa rastućim globalnim pretnjama, istovremeno balansirajući sa zategnutim javnim finansijama.

(Insomi)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading