Izet Shullku
Foto: Printscreen/Foto: Facebook

„KORAB JE ALBANSKI“

Za vikend je grupa planinara iz Albanije stigla na najviši vrh planine Korab. Planinar Izet Šulku, iz albanskog grada Peškopeje, i njegovo društvo, snimili su trenutak kada je Šulku uklonio zastavu Severne Makedonije i stavio zastavu Albanije. S njim su na snimku još dvojica njegovih prijatelja okoji su samo pozirali.

„Korab je u Albaniji i tamo nema mesta za makedonsku zastavu“, napisao je Izet Šulku na svojoj stranici na Fejsbuku uz video snimak svog neobičnog planinarskog podviga.

 

https://www.facebook.com/100011391363214/videos/korabi-eshte-i-shqiperise-dhe-flamuri-maqedons-nuk-ka-vend-atyndiqeni-vidjon/3648288652166488/

Na snimku, koji je postavljen 29. juna, vidi se kako Izet Šulku stoji na postolju na čijem jarbolu je albanska zastava, a ispod je skinuta makedonska zastava.

Postolje na tronošcu sadrži plakat koji na makedonskom jeziku označava ime vrha - Korab i nadmorsku visinu od 2.764 metra. U dnu plakata su nazivi Albanija i Makedonija s prikazima zastava dveju država. U nastavku snimka, Šulku skida natpis s nazivom Korab na makedonskom, ali druga dva natpisa, na albanskom i engleskom jeziku, nije skidao.

Izet Shullku

Foto: Printscreen

 

KORAB 18. PO VISINI U EVROPI

Golem Korab (ili Veliki Korab) je najviši vrh planine Korab, i zvanično je na granici Albanije i Severne Makedonije, pri čemu je sam vrh, na 2764 metra nadmorske visine, katastarski u opštini Mavrovo. Granica dveju država prolazi obroncima masiva.

POVRATAK MAKEDONSKE ZASTAVE

Dva dana kasnije, zastava Severne Makedonije je vraćena na postolje. Na snimku koji je na Instagramu 1. jula postavio korisnik 'mk.pirej', vidi se trenutak kada muškarac s jarbola skida albansku zastavu. Njegovo lice je prekriveno grafičkim prikazom karte koja prikazuje Makedoniju iz vremena antičke Grčke, i obuhvata i današnju Severnu Makedoniju i delove severne Grčke. U komentaru uz video stoji rečenica: „Makedonija je uvek imala hrabre sinove!“

 

https://www.instagram.com/reel/C85AB3CNMsM/

SLABA REAKCIJA JAVNOSTI

Dok su snimci naišli na podršku i kritike na društvenim mrežama, zavisno od publike kojoj se obraćaju, ozbiljnije reakcije zvaničnika nije bilo ni u Tirani ni u Skoplju. U ovom slučaju, i Albanac koji je skinuo makedonsku zastavu, i Makedonac koji ju je vratio na postolje, ispoljili su ekstremističko ponašanje.

Od državnih organa, oglasilo se samo Ministarstvo unutrašnjih poslova u Skoplju, i to kratkom objavom da je tokom provere identiteta počinioca „Odeljenje za kompjuterski kriminal ustanovilo da je reč o licu koje nije građanin“ Severne Makedonije.

Oglasila se Liberalno demokratska partija, koja navodi da očekuje „odgovornost i reakciju svih uključenih strana, jer samo zajedničkom osudom i preduzimanjem mera možemo sprečiti slične incidente u budućnosti. Ovakvi postupci samo potkopavaju duh zajedništva i prijateljstva među narodima i stvaraju nepotrebne sukobe. Sport i planinarenje su aktivnosti koje prevazilaze granice i politiku i treba da grade mostove prijateljstva i saradnje“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading