RUSKE RAKETE VEĆ DOSPELE U RUKE HEZBOLAHA? Sivkova poruka šokirala sve: ''Rusija mora da preda oružje jemenskim Hutima...''
Foto: AP

Rusija je navodno počela da isporučuje Hutima protivbrodske rakete P-800 „Oniks", navode pojedini arapski mediji a prenose proruski telegram kanali. Zvanične potvrde ove informacije nema ni sa jedne strane.

Ideja o prenošenju ruskog obalskog raketnog sistema „Bastion“ naoružanog protivbrodskim raketama P-800 „Oniks“ borcima Huta više ne izgleda samo kao pretnja. Ruska strana se uzdržavala od ovakvih poteza, pre svega, zbog poštovanja potpisanih sporazuma sa SAD, ali američka strana je više puta prekršila dogovore. Trećoj strani, odnosno Ukrajini isporučeni su sistemi „Harpun“,  M142 HIMARS sa balističkim raketama kao i rakete „ATAKMS“, piše Politika.

„Rusija mora da preda oružje jemenskim Hutima kao odgovor na teroristički napad ukrajinskih oružanih snaga u Sevastopolju, izjavio je Konstantin Sivkov, doktor vojnih nauka u emisiji Komsomolska pravda.

Prema njegovim rečima, on ne bi oklevao da Hutima prebaci raketni sistem „Jakhont“ (izvozni naziv protivbrodskog kompleksa Oniks) sa 30-40 raketa.

„Od ovih očajnih momaka jedan od američkih nosača aviona dobio bi nekoliko jedinica takvih projektila na brodu nakon čega bi ili potonuo ili se pretvorio u plutajući Černobil “, rekao je Sivkov.

Takva situacija, pojasnio je on, bila bi dobar „otreznujući faktor“ za Vašington, jer takvi napadi nisu vojne već političke prirode. To može pokazati da Moskva ukida ograničenja i upozorava na pretnju ozbiljnijim ciljevima, pre svega američkim, zaključio je on.

Ukrajinske oružane snage napale su 23. juna Sevastopolj koristeći američke rakete ATAKMS sa kasetnom municijom. U napadu na civile na plaži četiri osobe su poginule, uključujući dvoje dece, a još 153, uključujući 27 dece je povređeno.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da nema sumnje da su SAD umešane u napad, dok je Pentagon odbio da odgovori na pitanje o stepenu umešanosti američke vojske u tragediju.

Rojters je izvestio da je Hezbolah iz Sirije nedavno dobio rakete Jakhont, sposobne da pogode velike ratne brodove. Dmitrij Peskov je rekao da Kremlj nema takve informacije.

Libanska grupa Hezbolah je naoružana protivbrodskim raketama „P-800 Jakhont“, piše Rojters , pozivajući se na izvore upoznati sa arsenalom pokreta. Hezbolah je ove rakete primio iz Sirije tokom rata na strani vladinih snaga, pojašnjava agencija.

P-800 „Jahont“ je ruska nadzvučna protivbrodska samonavedena krstareća raketa namenjena za strano tržište. Ima domet do 300 kilometara a leti brzinom do 750 metara u sekundi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading