Marin Le Pen
Foto: EPA/EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON


Kandidatkinja ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje na severozapadu Francuske, Lidivin Daudi, iznenadila je javnost odlukom da povuče svoju kandidaturu nakon što je procurila fotografija na kojoj nosi kapu nacističke vojske. Fotografija je izazvala burne reakcije u javnosti, a lokalni predstavnici Nacionalnog okupljanja su potvrdili da je upravo ona razlog povlačenja kandidature.

 

 


Fotografija na kojoj Lidivin Daudi nosi podoficirsku kapu vazduhoplovstva Trećeg Rajha sa kukastim krstom izazvala je oštre osude javnosti i političkih protivnika. Ova kontroverzna slika, snimljena pre nekoliko godina, dovela je do povlačenja kandidature koja je iznenadila mnoge pristalice Nacionalnog okupljanja.

Nacionalno okupljanje, koje je preimenovano 2018. godine, ranije je nosilo ime Nacionalni front. Osnovao ju je 1972. godine Žan-Mari Le Pen, otac Marin Le Pen, zajedno sa dva bivša člana Vafen SS trupa. Ova stranka je decenijama bila prisutna u francuskoj politici, ali je često bila predmet kontroverzi zbog svojih ekstremnih stavova.

Nakon objavljivanja vesti o povlačenju kandidature Lidivin Daudi, javnost je burno reagovala, osuđujući njeno ponašanje i izražavajući zgražanje zbog povezanosti sa simbolima nacističke ideologije. Politčki protivnici Nacionalnog okupljanja su iskoristili ovaj skandal kako bi kritikovali politiku ove stranke i istakli njen ekstremni karakter.

Povlačenje kandidature Lidivin Daudi stvorilo je dodatnu napetost pred drugi krug parlamentarnih izbora zakazan za 7. jul. Ekstremna desnica je osvojila najviše glasova u prvom krugu, a ovaj skandal bi mogao da utiče na političku dinamiku i izborne rezultate.

 

 

(Beta)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading