Izraelska vojska
Foto: Alo/Shutterstock


Desetine visokih izraelskih generala žele da premijer Benjamin Netanjahu sklopi sporazum o primirju sa Hamasom kako bi se mogli pripremiti za potencijalni rat sa Hezbolahom u Libanu, izvestio je u utorak Njujork tajms. Pošto izraelski rat protiv Hamasa ulazi u svoj deveti mesec, Izraelske odbrambene snage (IDF) izgubile su najmanje 674 vojnika, zalihe artiljerijskih granata su male, a oko 120 Izraelaca – živih i mrtvih – ostaje držano kao taoci u Gazi.

Generali žele primirje za odmor trupa i pripremu za potencijalni rat sa Hezbolahom

Po izveštaju Njujork tajmsa, 30 visokih generala izraelskog generalštaba žele da Netanjahu postigne prekid vatre sa Hamasom, čak i ako to znači da militante ostavi na vlasti u Gazi. Prema rečima šest sadašnjih i bivših bezbednosnih zvaničnika, od kojih je petoro zatražilo anonimnost, generali žele vreme da odmore svoje trupe i naprave zalihe municije u slučaju da izbije kopneni rat sa Hezbolahom.

Hezbolah, moćni politički pokret i paravojna snaga koju podržava Iran, ušao je u sukob između Izraela i Hamasa prošlog oktobra. Međutim, grupa je vodila ograničenu kampanju dronova i raketnih udara na sever Izraela, za koje je vođa Hasan Nasralah rekao u novembru da ima za cilj vezivanje izraelskih snaga u blizini granice kako bi se sprečilo njihovo raspoređivanje u Gazi. Netanjahu je prošlog meseca najavio da će povući neke jedinice ID iz Gaze i premestiti ih na libansku granicu, izazivajući strah od neposredne invazije na Liban.

Napetost u regionu i reakcije SAD-a i Irana

Napetost je dodatno pojačana prošle nedelje kada je izraelski ministar odbrane Joav Galan upozorio da se IDF „sprema za svaki scenario“ i da bi mogao da vrati „Liban u kameno doba“. SAD su navodno upozorile protiv pokretanja čak i „ograničenog rata“ u Libanu, dok je Iran izjavio da će „podržati Hezbolah svim sredstvima“ u takvom sukobu.

Izraelska vojska nije javno podržala prekid vatre u Gazi. U izjavi za Njujork tajms, IDF je rekao da i dalje radi na uništavanju Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti, povratku talaca i bezbednom povratku izraelskih civila sa juga i severa u svoje domove. Netanijahuova kancelarija je odbila da komentariše izveštaj.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading