Nemačka
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock


Grčka je nedavno donela odluku da uvede dobrovoljnu šestodnevnu radnu nedelju u odabranim industrijama kako bi podstakla ekonomski rast i povećala produktivnost. Ova mera, koja je stupila na snagu juče, naišla je na protivljenje sindikata koji smatraju da to neće rešiti problem nedostatka radne snage u zemlji.

Vlada Grčke, predvođena premijerom Kirjakosom Micotakisem, ističe da je ova mera neophodna zbog smanjenja broja stanovnika i nedostatka kvalifikovanih radnika u zemlji. Kako navode grčki zvaničnici, šestodnevna radna nedelja se odnosi samo na privatna preduzeća u Grčkoj koja pružaju usluge 24 sata dnevno. Osoblje u odabranim industrijama i proizvodnim pogonima imaće mogućnost da radi dodatna dva sata dnevno ili dodatnu osmočasovnu smenu, uz naknadu od 40 odsto na redovnu dnevnicu.

Nedostatak kvalifikovanih radnika i odlazak mladih

Procenjuje se da je oko 500.000 mladih obrazovanih Grka napustilo zemlju od početka dužničke krize koja je izbila krajem 2009. godine, a Micotakis je označio ove demografske podatke za "tempiranu bombu". Ovaj trend odlaska mladih obrazovanih ljudi iz zemlje predstavlja ozbiljan izazov za grčku ekonomiju i tržište rada.

Sindikati su se oštro usprotivili ovoj meri, nazivajući je "varvarskom" u trenutku kada deo evropskih zemalja razmišlja u suprotnom pravcu i eksperimentiše sa četvoročasovnom radnom nedeljom. Član izvršnog odbora sindikata državnih službenika Adedi, Akis Sotiropulos, istakao je da bolja produktivnost dolazi sa boljim uslovima rada i kvalitetom života zaposlenih, te da to podrazumeva manje, a ne više radnih sati.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading